Путин : Moже пак да се кандидатирам, но ще е вредно да съм пожизнен президент

Владимир Путин не изключи възможността да се кандидатира на изборите за държавен глава през 2018 г.,  заяви той в голямо интервю за агенция ТАСС, публикувано в рубриката "Първите лица".

Но допълни, че за родината му ще бъде вредно, ако остане пожизнен президент.

"Да, има възможност да се кандидатирам", заявява Путин и отбеляза, че при вземането на решение ще изхожда от общия интерес, вътрешното си разбиране и настроение.

"Конституцията го позволява, но това съвсем не значи, че ще взема такова решение", отбеляза руският президент.

На въпрос дали ще остане завинаги президент, Путин отговори: "Не. И за страната е неправилно и вредно и за мен – ненужно.

През 2018 г. изтича настоящият му шестгодишен мандат. Конституцията на Русия позволява на един президент да заема два последователни мандата, след което той трябва да се оттегли поне до следващия вот. Путин беше вече два пъти последователно държавен глава, след което стана премиер, преди отново сега да е господар на Кремъл.

Санкциите на Запада няма да навредят на Русия, нейната позиция е неагресивна, а корупцията е наследство от миналото, казва още Путин. Той признава, че рублата "малко се е обезценила", но допълва, че "ние сме най-силни, защото сме прави".

Според него падането на световните цени на петрола е заговор срещу Москва. Той обаче не изключва, че Саудитска Арабия иска да "убие" конкурентите си от САЩ, като подбива цените на петрола до равнище, в което добивът на шистов газ в Съединените щати стане нерентабилен.