Джихадисти готвят в нета атентати с ебола на Запада

Информацията се лансира от Франциско Мартинез, държавният секретар по сигурността на Испания

Ислямистите от „Ислямска държава“ призовават своите поддръжници на Запада да убиват мирни граждани по всякакъв възможен начин, включително и с помощта на ебола и химически оръжия, както и с отровени медицински игли. Това заяви високопоставен политик на Испания.

Франциско Мартинез, държавният секретар по сигурността на Испания, заяви, че той се отнася към тези заплахи сериозно, след като се е запознал със съдържанието на разговори между джихадисти, в които те дискутират така наречените „атаки на вълците-единаци“. Говорейки пред парламентаристите вчера, Мартинез каза, че кандидат-джихадистите използват чат-стаите в интернет, за да проучват най-добрите начини за извършването на терористични атаки. По думите му, разговори са разкрили, че „Ислямска държава“ смята интернет за „продължение на бойното поле“.

Мартинез, номер две в ръководството на вътрешното министерство на Испания, каза още, че следователи са идентифицирали „редица примери“ за заплахи за употребата на ебола като химическо оръжие. Той подчерта три специфични случая, в които начинаещи джихадисти, „свързани с „Ислямска държава““ са използвали чат-стаи в интернет, за да обсъдят сериозно ефективността на сдобиването с ебола и други токсини в рамките на нова терористична офанзива, съобщава RTVE.

В единия от разговорите, състоял се в средата на септември, между симпатизанти на „Ислямска държава“, се говори за „употребата на ебола като оръжие срещу САЩ“, каза още Мартинез. В друг екстремистите обсъждат как най-добре да използват „смъртоносен химически продукт“, откраднат от лаборатория.