ЕС разширява ембаргото срещу Русия – ще ограничи културни и спортни събития

Списъкът с новите ограничителни мерки на ЕС трябва да е готов до петък. В него има и нестандартни идеи като ограничаване на спортни и културни събития

Европейската комисия подготвя финалния документ с новите санкции срещу Москва заради военните й действия в Украйна. Той трябва да бъде гласуван до петък

Има предложения да се разшири забраната за руски държавни фирми да взимат заеми от европейски банки или да събират капитали на европейските пазари. Предвижда се забрани за отдаване на синдикирани заеми от държави на ЕС за руски държавни банки и институции.

По нестандартните идеи са за ограничаване на съвместните културни и спортни събития с Русия. представители може да спрат да получават покани за културни, икономически и спортни събития. Чешката агенция CTK, цитираща работен вариант със списъка от санкции, твърди, че в него се призовават страните членки да обмислят замразяване членството на Русия в редица международни спортни организации, включително FIFA и UEFA.

Това би попречило на руснаците да участват в световното първенство по футбол или в квалификациите за Европейско първенство по футбол, Шампионската лига и Лига Европа. За тази мярка са нужни конкретни решения на двете футболни организации.

Вече станаха ясни и идеите за забрана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу да влиза на територията на ЕС, съобщи агенция "Ройтерс".

Предвижда се разширяване на забраната за износ на стоки, които могат да имат едновременно военно и гражданско приложение.