Всички камиони от хуманитарния конвой се върнаха в Русия

Информацията е потвърдена от мисията на ОССЕ

Руските камиони от хуманитарния конвой с помощи за Донецка и Луганска област се завърнаха в Русия, съобщи БНР, цитирайки наблюдатели от ОССЕ. 

„Връщането на конвоя приключи”, заяви Пол Пикар, изпълняващият длъжността ръководител на мисията на ОССЕ, който наблюдава руския граничен пост при Донецк. „Преброихме 227 камиона, те се върнаха вчера, а днес са дошли и останалите”, подчерта той.
„Според оперативна информация камионите от конвоя за хуманитарна помощ натоварили оборудване от военния завод "Топаз" и от завода за патрони в Луганск”, информира прессекретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Андрий Лисенко, пояснявайки, че в "Топаз" се произвеждат радарните системи "Колчуга".
Руският заместник-министър по извънредните ситуации Едуард Чижиков съобщи, че преди да се върнат на руска територия, всички коли от хуманитарния конвой били огледани от граничната и митническата служби на Москва и Киев. Той припомни, че по-рано украинските власти са признали за хуманитарна помощ товара, превозван от хуманитарната автоколона.