Футболният свят скърби за легендарния Трифон Иванов (видео)

Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се чувстваме горди, че сме българи, написа в съболезнователен адрес Росен Плевнелиев

Неочакваната смърт на Трифон Иванов намери широк отзвук сред футболната общественост по цял свят. Легендарният защитник на Четвъртите в света имаше страховита репутация. В чужбина той игра в Испания, Швейцария и Австрия, но не само в тези страни се пише за Туньо, както го наричаха феновете в България.

Световни агенции като "Ройтерс", "Асошиейтед прес", "Франс прес" и медии като Би Би Си, "Шпигел", в. "Екип", "Марка" и т.н. съобщават за кончината. "Ройтерс" нарича Иванов hard man.

Трифон е почетен най-подобаващо в официалния сайт на "Рапид" (Виена), с който стана шампион на Австрия и игра на финал в турнира за Купата на Купите през 1996 година.

Австрийският гранд описва кой беше Иванов и с няколко видеа припомня за паметните му мигове и голове с екипа на отбора. Отделено е наистина подобаващо място.

Испанският "Бетис" (Севиля) също си припомня за Трифон, който на два пъти обличаше екипа на отбора в три сезона в периода 1990-1993 година.

"Реал Бетис" скърби за смъртта на Трифон Иванов", е заглавието на сайта на севилци.

"Трифон Иванов беше изтъкнат защитник, който от 1990-а до 1993 г. игра в 59 мача, пише в текста. - Остави спомен с невероятни технически способности. И като човек с образа на бохем и некомформист. Дебютът му за "Бeтис" бе на стадион "Местая" срещу "Валенсия" през декември 1990 г. Още във втория си мач - на терена на "Бургос", вкара първия си гол за нашия отбор. А втория бе на нашия стадион - през януари 1991 г., във вратата на "Атлетик". Феновете на "Бетис" още го помнят и коментират, защото бе изключително красив."

Вестник "Марка", един от най-големите всекидневници в света, пък поставя акцент на два гола на Иванов от дузпи при загуба на "Бетис" от "Барселона" с 2:4 на "Камп Ноу". Показани са с видео.

"Трифон Иванов беше силен защитник, със силен характер, голяма личност и голмайстор. По време на престоя си в "Бетис" той вкара 9 гола за 50-ина мача. Най-запомнящите са тези, които реализира на "Барселона" на "Камп Ноу". Българския вълк пое отговорност за изпълнението срещу невероятния дрийм тим, в който тогава иг,аеха Лаудруп, Бакеро и Салинас, а Субисарета два пъти трябваше да вади топката от мрежата", припомня "Марка".

„Днес ни напусна една истинска легенда на българския футбол. Моите съболезнования! Почивай в мир, приятелю“", написа Стилиян Петров в Twitter под снимка на Трифон Иванов с националната фланелка.

Президентът Росен Плевнелиев също изказа събелознования.

"Отиде си един от най-добрите и сърцати защитници в историята на родния футбол. Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се чувстваме горди, че сме българи. Завинаги ще остане жив споменът за неговата бляскава кариера, изпъстрена с многобройни постижения, сред които и брилянтния му гол, благодарение на който България се класира на световното първенство през 1998 година. Освен безкомпромисен футболист, всички ние губим в негово лице един голям човек", се казва в съболезнователния адрес на държавния глава.

Вижте головете на Трифон Иванов, които ни накараха да се чувстваме горди