Вирусът Зика застрашава и Олимпийските игри в Рио

Спортистите на Кения може да пропуснат Олимпийските игри, американците сами ще решават дали ще участват на Олимпиада

Спортистите на Кения може да пропуснат Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август. Това съобщи Председателят на националния олимпийски комитет на Кения - Кипчоге Кейно. Причината, за неговото изявление, е все по-голямото разпространение на опасния вирус в Южна Америка и риска от заразяване.

"Ние не искаме да подлагаме на риск здравето на спортистите, ако проблемите с вируса "Зика" достигнат до нивото на епидемия", каза Кейно.

Кенийските бегачи са сред най-добрите състезатели на средни и дълги разстояния в света. Те спечелиха 11 олимпийски медала на Игрите в Лондон, а едно неучастие от тяхна страна сериозно би повлияло на авторитета на най-големия спортен форум.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах вече заяви, че всички най-силни спортисти ще вземат участие на олимпийските игри, независимо от епидемията от вируса в Бразилия.

Преди дни, Световната здравна организация запозна света с огромната опасност, която представлява ухапването от египетски комар, носител на заразата. 

Въпреки това, бразилските власти продължават да твърдят, че вирусът няма да застраши спортистите и зрителите на Игрите. 

Според тях риск от заболяване има само за бременните жени.

Американците сами ще решават дали ще участват на Олимпиада