​Почина вицето на ФИФА Хулио Грондона-Кръстника

Грондона няколко пъти привлече вниманието на световните медии и със спорни изказвания

Президентът на Аржентинската футболна асоциация (АФА) и вицепрезидент на ФИФА Хулио Грондона почина от сърдечна недостатъчност. 

82-годишният Грондона, известен с прозвището Кръстника, е бил приет в болница по-рано през деня, но състоянието му бързо се е влошило. Той е трябвало да присъства днес на пресконференция, на която се очаквало селекционерът Алехандро Сабея да обяви, че повече няма да води националния отбор, пишат медиите в страната.

В продължение на 35 години Грондона оглавяваше аржентинската федерация. Най-големият успех в управлението му беше спечелването на световната купа в Мексико през 1986 г. След това отборът два пъти игра във финала на световното - през 1990 и 2014 г., но не успя да триумфира.

Под негово ръководство беше изграден комплексът "Есеиса", където небесносините се подготвят. Един от големите му критици беше легендата Диего Марадона.

Грондона няколко пъти привлече вниманието на световните медии и със спорни изказвания. През 2003 г. каза, че евреите не обичат да работят много. А през 2011 г. заяви, че е гласувал за Катар, защото глас за САЩ би бил равнозначен на подкрепа за англичаните, които не харесва, тъй като не са върнали Фолклендските острови.