Неймар сложи край на мрачната серия: Бразилия за пръв път олимпийски шампион по футбол

На легендарната Маракана Кариоките биха след дузпи Германия

Бразилия е олимпийски шампион по футбол! След три сребърни медала през годините, бразилците най-после спечелиха единствената голяма титла, която им липсваше. На финала "селесао" победи след дузпи Германия, а решителният удар от бялата точка нанесе звездата Неймар.

За Бразилия радостта от триумфа е още по-голяма заради факта, че на финала бяха сразени именно германците, които нокаутираха пекратните световни шампиони със 7:1 в полуфинала на Мондиал 2014, при това отново на легендарния "Маракана".

Неймар беше големият герой за Бразилия, след като вкара красив гол и в редовното време. Той откри резултата с прекрасно изпълнение от фаул в 27-ата минута, но капитанът на Бундестима Макс Майер изравни в 59-ата. Въпреки доминацията на домакините, водени от селекционера Роджерио Микале, и многото опасни положения пред вратата на Тимо Хорн, двубоят отиде в продължения. Преди това германците на три пъти имаха малшанс техни удари да срещнат гредите. Това се случи след опити за гол на Юлиан Брант и Свен Бендер.

Бразилците продължиха да са по-добрият отбор и в допълнителното време, но грешаха в последния пас и тама се стигна до дузпи. При тях Нилс Петерсен пропусна за Германия, като вратарят Вевертон спаси удара от бялата точка на нападателя на Фрайбург. Преди това всичките четирима изпълнители за Бундестима бяха точни.

За Бразилия Неймар реализира решителната пета дузпа, а преди него Ренато Аугусто, Маркиньос, Рафиня Алкантара и Луан също бяха точни.

"Селесао" спечели олимпийското злато от четвъртото си класиране за финала. През 1984, 1988 и 2012 година бразилците достигнаха до мачовете за титлата, но неизменно се проваляха в опитите си да покорят олимпийския връх във футбола.