Франция и Швейцария излизат от "А" група, Албания - с шансове да остане

Румънците се прибират в родината си, след като бяха надиграни от Албания

Отборите на Франция и Швейцария се класираха за фазата на директните елиминации на Евро 2015, а тимът на Албания също запази шансове да продължи напред като един от най-добрите трети отбори в груповата фаза.

В последните мачове от група ”А” Швейцария и Франция завършиха 0:0, а Албания постигна историческа първа победа на европейски първенства, след като се наложи с 1:0 над тима на Румъния.

Румънците започнаха по-силно мача, но постепенно албанците изравниха играта. Две минути преди почивката Албания поведе след грешка на вратаря Тътърушану. Той не прецени добре центриране от дясно на Ледян Мемушай към далечната греда, излезе неразчетено, не успя да пресече паса и Армандо Садику с глава от ъгъла на малкия пеналт прати топката в мрежата.

През второто полувреме тимът на Румъния бе по-активният. В 76-ата минута резервата Флорин Андоне беше близо до изравняване, но ударът му срещна гредата.

В 86-ата минута Мергим Маврай можеше да реши всичко с втори гол за Албания, но засече в страничната мрежа ниско подаване на Мемушай от корнер от ляво към близката греда.

В другия мач от група ”А” Франция и Швейцария завършиха 0:0, като и двата отбора излизат от груповата фаза. Пол Погна изигра много силен мач за французите и на няколко пъти имаше шанс да отбележи. В края на мача Бакари Саня задържа Джемайли в наказателното поле, но съдията не отсъди дузпа за Швейцария,

Албания завърши на трето място в крайното класиране с 3 точки. Франция спечели групата със 7 точки, Швейцария зае втора позиция с 5, а Румъния на последно място с 1 точка.

Домакините на шампионата са с актив от седем точки и на осминафиналите ще срещнат третия от групите "С", "D" или "Е". Швейцарците пък ще играят срещу отбора, класирал се на второ място в група "С", в която са Германия, Северна Ирландия, Полша и Украйна.