Линейка с експлозиви отложи мача Германия-Холандия

Преди това стадион Арена, побиращ 49 000 души, бе евакуиран, тъй като там е намерен съмнителен предмет

Приятелският футболен мач Германия – Холандия в Хановер, който трябваше да се играе във вторник вечерта, бе отменен от полицията по-малко от два часа преди началото, съобщи германската полиция.

Преди това стадион "Арена", побиращ 49 000 души, бе евакуиран, тъй като там е намерен съмнителен предмет.

На събралите се на стадиона фенове бе казано да напуснат "бързо" и без паника да се приберат у дома. Те бяха помолени от полицията да се движат на малки групи.

Малко по-късно Франс прес предаде причината: в близост до стадиона полицията е открила линейка "пълна с експлозиви". Агенцията цитира местен вестник, който се позовава на източници от полицията.

Канцлерът Ангела Меркел и няколко министри от кабинета се очакваше да присъстват на мача в знак на солидарност с покосения от терористи Париж. Двама холандски министри -на отбраната и на здравеопазването и спорта, които трябваше да присъстват на мача, са се върнали обратно на летището.

Междувременно на лондонския стадион "Уембли" е стичат фенове за приятелския мач Англия – Франция, който също трябва да се играе във вторник. Очакват се около 80 000 човека. Мачът започва в 20 ч. местно време.

Стадион "Уембли" грее с цветовете на френския национален флаг и е изписан девизът на Френската република "Liberté, égalité, fraternité" (Свобода, равенство, братство).

Мачът в Хановер трябваше да се играе четири дни след атаките във френската столица, където един от атакуваните обекти бе стадионът "Стад дьо Франс", на който се играеше приятелски мач Германия – Франция, наблюдаван от трибуната от френския президент и германския външен министър. Те двамата бяха евакуирани, а след тях и цялата публика, която преди това бе свалена на игрището.

Футболистите от отбора на Германия, заедно с треньорите и придружаващия ги персонал (общо 80 човека) прекараха нощта в съблекалните на "Стад дьо Франс" преди да отпътуват обратно у дома в събота сутринта. Въпреки това германският национален отбор и неговите треньори бяха решили в знак на солидарност с Франция да не отлагат планираната за 17 ноември приятелска среща с Холандия.

Насроченият също за вторник приятелски мач Белгия – Испания, който трябваше да се играе в Брюксел, бе отложен предишния ден от съображения за сигурност след атентатите в Париж.