Платини бесен, ще обжалва наказанието на ФИФА

Аз отхвърлям всички обвинения, те са основани на прости съвпадения,заяви футболната легенда

Президентът на УЕФА Мишел Платини се закани, че ще подаде апелация за решението на етичната комисия ФИФА, която го отстрани от всякаква футболна дейност за 90 дни.

"Аз отхвърлям всички обвинения, те са основани на прости съвпадения и се явяват изключително мъгливи. Формулировката на тези твърдения просто е нарушение на етичния кодекса на ФИФА. Аз повече от когато и да е било съм готов решително да се защитя пред съответните съдебни органи", се казва в съобщение от неговия офис.

Изпълкомът на УЕФА подкрепя Платини и неговото решение. Освен това Изпълкомът не вижда необходимостта да обявява първия вицепрезидент Анхел Мария Вияр за изпълняващ длъжността президент на европейския футбол.

Въпреки това шефът на Футболната асоциация на Англия Грег Дайк, който досега ревностно поддържаше французина, оттегли подкрепата за неговата кандидатура за президент на ФИФА.

В същото време президентът на ФИФА Сеп Блатер смята, че не са му дали възможност да се защити и да докаже своята невинност. Това пише в съобщение на адвоката на му.

"Президентът Блатер е разочарован от това, че комисията по етика на ФИФА наруши етичния кодекс и дисциплинарния кодекс на организацията, тъй като не му даде право да излезе в своя защита", пише в становището.

"В основата на решението на комисията по етика е залегнало неразбиране на действията на генералния прокурор на Швейцария, който е открил наказателно дело, но не е предявил обвинения по адрес на Блатер", се казва там.

"Прокуратурата по закон трябва да закрие делото, ако не може да намери реални доказателства за вината на шефа на ФИФА. Президентът Блатер се надява, че ще му бъде предоставена възможност да докаже своята невинност", добавят адвокатите му.