Кралев за игрите в Баку: Трябваше да си сверим часовниците

Състоянието на спорта ни е такова, че трябва да се радваме на всеки един успех. Не бива да изпадаме в излишна еуфория, нито да правим трагедии, констатира министърът

Игрите в Баку бяха експериментални и с тях трябваше да си сверим часовниците. Истината е, че в много от спортовете конкуренцията не беше особено сериозна. България също не участва с най-доброто, с което разполага, и много федерации дадоха шанс на младите състезатели. Със спечелените 10 медала се наредихме на 27-о място от 50 държави. Това заяви министърът на спорта Красен Кралев в парламента

„Състоянието на спорта ни е такова, че трябва да се радваме на всеки един успех. Не бива да изпадаме в излишна еуфория, нито да правим трагедии”, уточни той. Той допълни, че от всички федерации, които имаха представители в Азербайджан, ще бъде поискан отчет на постигнатите резултати.

Министърът подчерта, че сребърният медал на националите по волейбол е безспорен успех за страната ни, защото е доказателство, че този спорт има потенциала да подготви два отбора, които да играят на високо ниво по едно и също време. Кралев отбеляза още, че съперникът ни на финала Германия беше единственият отбор, който отиде в Азербайджан с титулярния си състав и отказа участие в Световната лига, а основният приоритет за родната централа през тази година е участието ни в Световната лига и Европейското първенство, на което сме домакини заедно с Италия.

За представянето ни в бадминтона спортният шеф поздрави Габриела и Стефани Стоеви за спечелената титла, но акцентира, че тя е очаквана, тъй като те бяха поставени под №1 в схемата. Бронзов медал на сингъл пък спечели Петя Неделчева.

Министърът определи като безспорен успех спечеленото от Антоанета Бонева сребърно отличие в спортната стрелба, защото състезанията са протекли при изключителна конкуренция. За Игрите в Рио спортната ни стрелба има 3 квоти на Антоанета Бонева, Антон Ризов и Самуил Донков, а до края на годината се очаква и Мария Гроздева да вземе такава.

Въпреки четирите медала на Елица Янкова, Евелина Николова, Тайбе Юсеин и Даниел Александров, Кралев бе категоричен, че от българската борба се очакват по-сериозни успехи.

„Не бива най-успешният български спорт да остава без отличие в свободния стил. Все пак в Баку турнирът по борба беше и европейско първенство”, каза Кралев, който отчете, че някои от най-добрите ни борци като световните шампиони Иво Ангелов, Елис Гури, Христо Маринов и Михаил Ганев не заминаха за Азербайджан, защото подготовката на родните спортисти е била насочена основно към световното първенство в Лас Вегас, където ще се печелят олимпийски квоти.

Останалите медали, които взе България, бяха в неолимпийския спорт самбо, където Калина Стефанова спечели сребърно отличие, а Магдалена Върбанова бронзово. Кралев отбеляза, че България има безспорни традиции и успехи в самбото, но конкуренцията в този спорт е далеч по-малка в сравнение с олимпийските спортове.

Министърът на младежта и спорта посочи, че боксът, художествената гимнастика и кану-каякът са спортовете, които не спечелиха отличия в Баку, но имат потенциал за добро представяне на Игрите в Рио.

„Игрите в Баку не бяха сред приоритетните състезания за БФ Бокс през този сезон. Доказателство за това е, че в тях не взеха участие двама от най-добрите ни състезатели – Тервел Пулев и Александър Александров. Българите се готвят целенасочено за Европейското първенство в Самоков през август, което дава квоти за Световното в Доха на 8 октомври. Нека не звучи като оправдание, но в Баку световната шампионка Станимира Петрова и Даниел Асенов, които бяха потенциални медалисти, бяха порязани жестоко от съдиите, защото имаха малшанса да се изправят срещу представители на домакините, заяви министърът.

В художествената гимнастика българският ансамбъл, който е актуалният световен шампион в многобоя и имаше отлични резултати в Световните купи, допусна грешки и остана извън медалите. Турнирът в Баку обаче не беше сред приоритетите за този сезон за нашия ансамбъл, който от 3 до 14 септември ще защитава световната си титла в Щутгарт. Преди това ни предстоят и три световни купи през август. След неубедително представяне в Баку президентът на федерацията Илиана Раева реагира моментално и направи промени в подготовката на състезателките. Вярвам, че те ще дадат резултат. Мирослав Кирчев пък остана само на 4 десети от бронза в кану-каяка.“