Членовете на FIFA гласуват за нов президент

Швейцарецът Сеп Блатер се бори за петия си мандат начело на ръководния орган в световния футбол, а единственият му конкурент е йорданския принц Али бин ал-Хюсеин

Членовете на FIFA гласуват за нов президент днес на фона на грандиозния корупционен скандал, който се заформи преди дни и в който са замесени 14 души, съобщи BBC. Швейцарецът Сеп Блатер се бори за петия си мандат начело на ръководния орган в световния футбол, а единственият му конкурент е йорданския принц Али бин ал-Хюсеин. Общо 209 членове на FIFA ще гласуват за новия президент на организацията

Редица членове на FIFA вече призоваха Блатер да се оттегли от поста, но той твърди, че не е отговорен за скандала и е фаворит за спечелването на вота. И двамата кандидати ще имат право на обръщения от по 15 минути към делегатите на изборната конференция. След това всеки от 209-те члена на FIFA ще пуснат своя глас. В първия рунд кандидатите се нуждаят от две трети от гласовете (140), за да спечелят. Ако това не се случи ще има втори тур, изискващ обикновено мнозинство от 50% плюс един глас, въпреки че кандидатите са само двама.

Сеп Блатер заема поста от 17 години и остава фаворит за победа заради силната подкрепа от Азия, Северна и Южна Америка и Африка. Президентът на Нигерийската футболна федерация Амаджу Пиник заяви пред BBC, че е напълно уверен в победата на Блатер. „Написали сме си домашното. В Африка имаме общо 54 гласа и мога да ви уверя, че Блатер ще получи поне 50 от тях. Знаем, че приятелите ни от Азия и Латинска Америка ще направят същото, така че очакваме убедителна победа“, каза той. На откриването на конгреса на 28 май Блатер коментира въпроса с корупцията и настоя, че той трябва да се заеме с „поправянето на нещата“.

По думите му делегатите не могат да оставят репутацията на футбола и на FIFA да бъдат „повлечени в калта“ и спекулациите трябва да спрат веднага. Той се дистанцира от скандала и каза, че много хора го държат отговорен за случилото се, но президентът на FIFA не може да наблюдава всеки от членовете на организацията.