Палачът на Лудогорец сътвори чудо в Лига Европа

Прилепита върнаха пасив от три гола, побеждавайки Базел с 5:0 у дома

Валенсия отстрани Базел с общ резултат 5:3 и отива на полуфинал в турнира Лига Европа. Двата отбора елиминираха българския шампион Лудогорец съответно в Лига Европа и по-рано през сезона в Шампионската лига, но испанците не оставиха съмнения за класата си въпреки поражениетго с 0:3 в Базел преди седмица. Сега те взривиха Местая с пет гола, като с хеттрик се отличи Пако Алкасер. Мачът показа много от красивото във футбола, а освен петте гола, играчите на Валенсия на три пъти удряха гредите при мелета. Гостите завършиха мача с девет души заради два червени картона, показани в рамките на 4 минути през продълженията.

До 38-ата минута срещата не предвещаваше такъв край, но атака от дясно на Жоао Перейра продължи с пас към Алкасер, който спря топката на гърди и от въздуха с воле я прати в мрежата на Ян Зомер. Само след 4 минути Едуардо Варгас удвои аванса на прилепите, пращайки с глава топката във вратата след центриране на Федерико Картабия от корнер. Домакините опитаха да стигнат до трети гол в началото на второто полувреме и вдигнаха оборотите и бяхя близо още в 48-ата минута. Съдията Виктор Касай (Унгария) не видя спиране с ръка на Варгас в наказателното поле, който се обърна и изстреля топката. Вратарят Зомер отби, а при добавката на Варгас топката се удари в страничната греда. Пет минути по-късно Софиян Фегули разтресе горната греда. В 70-ата минута домакините направиха показва атака на скорост с едно докосване, преминала през Бернат и Картабия, а топовният изстрел на Пако Алкасер се удари в горната греда, тупна на земята и се укроти в мрежата- 3:0.

Ситуацията не се промени и след началото на допълнителното време, след като Дани Парехо опита мощен удар към Зомер, а преди него и Алкасер. В 101-ата минута гостите останаха 10 на терена заради глупавата постъпка на Диас, който ритна без топка Жонас от домакините. Само след пет минути безумен фаул на Сауро остави Базел с още един човек по-малко. До края отново Пако Алкасер след пас на резервата Пиати покаци на 4:0, а в 118-ата минута левият защитник Хуан Бернат показа офанзивни качества и техника, изпращайки топката за пети път в мрежата на Зомер.

Валенсия - Базел 5:0

(В първия мач 0:3)1:0 Пако Алкасер (38),

2:0 Едуардо Варгас (42),

3:0 Пако Алкасер (70),

4:0 Пабло Алкасер (114),

5:0 Бернат (118)

В останалите срещи:

Севиля - Порто 4:1
(В първия мач 0:1)
1:0 Иван Ракитич (5-дузпа),

2:0 Витоло (26),

3:0 Карлос Бака (29),

4:0 Кевин Гамейро (79),

4:1 Рикардо Куарешма (90+2)

Бенфика - АЗ Алкмаар 2:0
(В първия мач 1:0, общ резултат 3:0)1:0 Родриго (39),

2:0 Родриго (71)

Ювентус - Олимпик (Лион) 2:1 (В първия мач 1:0, общ резултат 3:1)

1:0 Андреа Пирло (4),

1:1 Джими Бриан (18),

2:1 Клаудио Маркизио (68)

Стадион: "Ювентус Арена"

Съдия: Ундиано Майенко (Испания)