Атлетико унижи Челси в мача за Суперкупата на Европа

Атлетико Мадрид размаза отбора на Челси в мача за суперкупата на Европа с 4:1 и две греди.

Позорната загуба на носителите на титлата дойде след хеттрик на Радамел Фалкао. Почетното попадение за английския тим вкара Гери Кейхил. Испанците изнесоха открит урок на Челси, които с парите на собственика Абрамович направиха селекция за внушителните 100 млн. евро, докато "Дюшекчиите" със скромния си трансфер от 1 млн. евро успяха буквално да минат през съперника си като товарен влак без да получат почти никакви по-сериозни удари към вратата си.

Първото полувреме премина под тотална доминация от страна на Атлетико (Мадрид). Испанците играеха много освободено и още в 4-ата минута Филипе Луис проби до аутлинията и центрира във вратарското поле, където Фалкао засече топката в напречната греда. В 6-ата минута обаче колумбийският голаджия получи великолепен пас от Адриан и с техничен удар отбеляза за 0:1.

"Дюшекчиите" заиграха дори по-добре след гола и в 16-ата минута Адриан Лопес надбяга Гари Кейхил и стреля от близо, но Петер Чех излезе и блокира удара му. Само минута по-късно Филипе центрира към Арда Туран, който стреля с глава покрай вратата. В 19-ата минута все пак превъзходството на Атлетико бе материализирано във второ попадение, отново дело на Фалкао. "Ел Тигре" получи пред наказателното поле, успя да си освободи пространство и с прецизен удар в обратния ъгъл удвои преднината на своя тим.

Играчите на Челси опитаха нещо като натиск, но усилията на тима в предни позиции не носеха никаква опасност за Тибо Куртоа. В същото време в 28-ата минута испанците организираха хубава контраатака, която изведе Габи срещу Чех, но той стреля право в тялото на вратаря. В 35-ата минута пък Атлетико направи поредния си страхотен пропуск пред вратата на Челси, като първо Адриан не успя да засече перфектен пас на Арда Туран, а веднага след това Фалкао стреля с глава, но удари гредата. Логичното обаче се случи в 45-ата минута, когато след поредната бърза контра Арда пусна към нахлуващия от задна позиция Фалкао, който оформи своя хеттрик за 0:3.

В началото на втората част Челси отново опита нещо като натиск и в 50-ата минута Фернандо Торес пробва удар, който обаче премина покрай вратата. В 60-ата минута обаче поредната грешка в защитата на сините позволи на Миранда да изскочи настрелкова позиция и да вкара за 0:4.

В 67-ата минута Оскар отправи нелош удар по посока вратата на Куртоа, но топката премина в аут. Минута по-късно обаче се стигна до поредната опасност пред Чех, като едно остро центриране летеше към вратата, но стражът успя в последния момент да избие.

В 74-ата минута Челси все пак донякъде спаси честта си, връщайки един гол. При едно разбъркване в наказателното поле след корнер Гари Кейхил се оказа най-съобразителен и със силен шут направи резултата 1:4. В последната минута на спещата пък Давид Луис бе на косъм да си отбележи автогол, като изби едно центриране в гредата.

В крайна сметка обаче това бе всичко по-интересно в мача и Атлетико заслужено грабна трофея. Така тимът прибави втора Суперкупа на Европа във витрината си и записа 13-ия си пореден успех в турнирите на УЕФА.