Македония погна българи заради черно тото

Ма​кедония е потърсила съдействие от МВР за установяването на самоличността на двама българи, които ще бъдат обвинени в уреждане на мачове в местното първенство.

Те са били засечени в разговори със Стоян Велинов от Силекс. Ставало въпрос за точни резултати от срещите. Издирват се и двама македонци, които са в схемата, пише "24 часа".

На Велинов, който е родом от Кочани, вече са му повдигнати обвинения по член 253 а, точка 4 от наказателния кодекс. Всичко започва да се разплита на 18 май, когато Силекс побеждава с 3:1 Металург.

Четирима от съотборниците на Велинов са си признали, че той им предложил по 1200 евро, за да загубят мача. Те обаче категорично отказали.

Заради сведенията, които са дали на полицията срещу тях няма да бъдат повдигани обвинения. Резултатът вбесил останалите участници от схемата, които отправили заплахи към футболистите.

Две от позвъняванията били от македонски номера, а другите две - от български, като заплахите били също на български. Според разследването от залози те са загубили около 40 000 евро от залози само на този мач. Очаква се Велинов да получи доживотна забрана да играе футбол в Македония, след като приключи делото срещу него.

По принцип съседите имат доста съмнения, че част от мачовете в първенството им се уреждат, особено от отбори в долната половина на таблицата. До момента обаче нямаше никакви доказателства за подобни действия от страна на играчи, треньори или ръководители в македонския футбол.