Златните момичета: Не сме оставили Цвети

Беше ни много тежко, и на нас, и на треньорите ни, сподели капитанът на отбора Михаела Маевска.

"Това е един отбор, които беше абсолютно сринат морално и емоционално Радвам се, че успяхме да преодолеем това", каза председателят на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева при пристигането на ансамбъла ни от Израел.

Момичетата пристигнаха в понеделник късно вечерта и заедно с Раева и треньорката им Ина Ананиева отговориха на въпросите на журналистите още на летището, въпреки насъбралата се умора. "Беше тежко за всички, но успяхме да се стегнем и да изиграем съчетанията. Избрахме да играем за Цвети, защото тя е част от нашия отбор. Беше ни много тежко, и на нас, и на треньорите ни", сподели капитанът на отбора Михаела Маевска.

"Беше абсолютен шок за нас. Научихме в автобуса за станалото с Цвети. Горда съм, че момичетата решиха да се състезават. Не знаете какво костваше на Любомира Казанова да играе на това Европейско първенство при всичко случващо се. Това са едни изключително борбени момичета", похвали ги треньорката им Ина Ананиева.

"Отборът на Русия, Италия и Израел бяха първите, котио дойдоха да ни поздравят. Имаме една огромна подкрепа", добави треньорката на ансамбъла ни. По думите на Ананиева, отборът ни по художествена гимнастика е срещнал подкрепата и на останалите състезатели.

"Една къща се гради трудно. Имаше много голяма опасност този отбор да бъде тотално сринат. Нямам обяснение как го направих и дали бих могла да го повторя. За мен беше важно да спася тези момичета и треньорът им.Те много израснаха. Сблъскаха се с живота такъв, какъвто е - не само светлина. Сега до мен има много по-уверени и мотивирани момичета. Всичко, което зависи от мен е да се опитаме да осъществиме нашата мечта и на милионите хора, които ни подкрепят", добави председателят на Федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева.

Пред камерите застана и съотборничката на Цвети - Ренета Камберова. Относно репликата: "Беше на живот и смърт да убедя отборът да остане и да играе, Раева отвърна: "Категорично беше на живот и смърт, защото няма да позволя този отбор да се разпадне. Това е моето лично решение като треньор. Всичко това беше един кошмар за нашите момичета. И съм категорична: Цвети Стоянова никога не е правила опит за самоубийство".

"Цвети се промени много в последния месец. Тя не идваше на тренировки. В петък отидохме при нея и я умолявахме, плакахме с нея, накрая тропнахме на масата. Бяхме убедени, че не можем да завършим съчетанията без нея. Ние сме един отбор. Тя се съгласи, че ще го направи за нас. Това, което се казва, че сме я оставили, не е вярно. Това са пълни глупости. Забранявам да се говори против нас и против треньорите ни. Сега веднага отиваме до болницата, за да я видим. Ние никога няма да я оставим, независимо дали е в болницата или вкъщи", каза Ренета Камберова и се разплака.