Кралев нарече протестиращите „зелени псевдо организации“

В сряда съветът на управляващата коалиция разглежда възможността за изменение в концесионния договор на

Спортният министър Красен Кралев нарече протестиращите срещу измененията в концесионния договор на концесионера на Банско "Юлен" "малка група представители на зелени псевдо организации" по време на състезанията от Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Боровец. 

Това стана ден скандала на организирана от Министерството на туризма "дискусия за бъдещето на планинския туризъм". Там представители на коалиция "За да остане природа в България" организираха флашмоб. А в сряда съветът на управляващата коалиция разглежда възможността за изменение в концесионния договор на "Юлен", за да се позволи строежа на нови съоръжения.

В Боровец, в присъствието на президента на Българската федерация по ски Цеко Минев, който е свързван със собствеността на "Юлен" и лифтовете на Витоша, той отново заяви, че "ще отстоява позицията на всички млади хора да имат правото да спортуват". Но отново не уточни дали това трябва да става със спазването на законите или те трябва да се заобикалят, като се направи евентуалната промяна в концесионния договор.

"Не бива да се допуска малка група представители на зелени псевдо организации да пречат на развитието на спортната инфраструктура в зимните ни курорти", заяви той, цитиран от пресцентъра на спортното министерство. В този дух се изказа и Цеко Минев. Според него проведената в четвъртък дискусия е била "прекъсната от агресивното поведение на няколко екозащитници" и това е показало, че "трудно може да бъде намерен диалог със зелените организации в страната".

Кралев обяви, че с организираните състезания в Пампорово и Боровец България отново се е "доказала като много добър домакин на подобни състезания". За въпросните стартове управляваното от него министерство отпусна общо 1.4 милиона лева на ски федерацията, която от своя страна преведе по 330 хиляди на двата курорта само за наем на писти.