Волейболистите ни надигриха в труден мач Холандия

​12 хиляди в Арена Армеец станаха свидетели на мач, за който определението “драматичен” е най-малко, което може да се каже.

Невероятна победа за българския национален отбор по волейбол на европейското първенство! Избраниците на Пламен Константинов надиграха Холандия с 3:2 – техен трети пореден успех на шампионата, който им носи първото място в групата. Един мач, който ще се помни дълго, не само заради страхотната атмосфера в “Арена Армеец”.

Първият гейм нямаше как да бъде по-оспорван – вървеше точка за точка до самия край, дошъл при 29:27 за нашия отбор. Във втората част се контузи либерото ни Теодор Салпаров и това донесе безпрецедентни гледки около игрището. Втория ни волейболист на този пост – Владислав Иванов не беше записан в стартовия лист като либеро, което предизвика негодуванието на холандците. Мачът беше прекъснат за близо 10 минути до установяването от съдиите на факта, че вписаният като второ либеро – реално разпределител Андрей Жеков, също е контузен, което позволи на Иванов да влезе на терена, макар и в нетипично за спортист облекло, подмогнат от сигналната жилетка на стюард. Дългата пауза обаче разстрои видимо играта на нашите, които загубиха гейма с на 20 точки и допуснаха изоставане в третия.

Разпалените дискусии на съдийската маса едва не доведоха до ръкопашна схватка между треньорите Константинов и Вермюлен.

Включването на Мирослав Градинаров и разпределителят Любомир Агонцев се отрази освежаващо на тима, а неудържимият Владимир Николов поведе тима към победа в този отново дълъг гейм – 28:26. Холандците не се предадоха и пратиха мача с тайбрек след 25:23. В него епичната битка продължи до 17:15 в наша полза. Победата донесе на нашите волейболисти първото място в групата и ден повече за почивка. На четвъртфинала в сряда България очаква победителя в плейофа Белгия-Германия.