Нов гаф - български лекоатлети изгоряха заради допинг

Наказани със спиране на състезателни права са Георги Георгиев и Гергана Вичева

Управителният съвет на Българска федерация лека атлетика (БФЛА) наказа Георги Георгиев ("Атлетик" София) и Гергана Вичева ("Олимп 97" Силистра) със спиране на състезателните права, съответно за две и четири години заради употреба на непозволени препарати.

Във взетата на Георгиев проба на 14 февруари тази година е установено наличието на метилхексанамин - специфичен стимулант от раздел С6 на забранителния списък на Световната антидопингова агенция за 2015 г.

Всички резултати, постигнати от Георгиев по време на състезания, проведени по време и след датата на нарушението, следва да бъдат анулирани.

Състезателните права на Гергана Вичева се спират за четири години за установено наличие на анаболните стероиди метенолон и нандролон. Пробата на Вичева също е взета на 14 февруари, а и за нея важи горното със заличаване на всички резултати.

"Българска федерация лека атлетика се съобрази изцяло с решението на дисциплинарната комисия към Българския олимпийски комитет, коментира президентът на федерацията Добромир Карамаринов. - Позицията на федерацията винаги е била за нулева толератност към употребата на забранени вещества."