Илиян Инджов: ЦСКА е блато, не знаем даже кой е основният акционер

Не вярвам, че клубът ще успее да вземе лиценз до 31 март

ЦСКА се оказа едно блато, а какво може да се строи върху него - нищо. То трябва първо да се изгребе, а това изисква усилия и желания. Шансът футболният клуб да оцелее не е просто да бъде събран 1 милион и 800 лева от феновете, който само ще покрие дефицита в клуба. ЦСКА не може да разчита на такива пожертвования, за да бъде спасен клуба, а на сериозен инвеститор, който да работи за неговото възраждане. Това обяви един от акционерите в ЦСКА Илиян Инджов, който заедно с Петър Манджуков се отказаха от намерението да спасяват един от най-популярните футболни клубове у нас.

Според него ЦСКА няма шанс да вземе лиценз, а основани за това му дават, на първо място, фактът, че няма предварителна подготовка от страна на клуба по отношение на документите за получаване на лиценз, чийто краен срок за подаване изтича на 31 март. И от друга страна – липсва финансов отчет на клуба,   от който реално да се види какво е неговото финансовото състояние.

Аз съм акционер в клуба от ноември 2014 година, но през тези шест месеца нито веднъж не съм виждал реален бюджет. Виждал съм проектобюджет, на който приходната и разходната част не бяха обвързани. Приходната част по мои изчисления не е повече от 3 млн. – от билети, реклами и други права. Докато разходната част сигурно я знаят Томов и Тодоров, но по мои сметки тя е не по-малко от 10-12 млн. Тоест дефицитът на ЦСКА може да стигне до 10 млн., които някой трябва да осигури. Това обаче са само виртуални сметки, въпреки опитите ми да стигна до някакъв финансов документ, коментира Инджов.

Той посочи, че има свой план за спасяването на клуба, който най-общо се изразява в това всички акционери да прехвърлят акциите си на феновете, които да се опитат да убедят кредиторите да намалят задълженията на клуба, след което да търсят реален инвеститор, който да го възроди. 

Имам моя идея теоретично как да се спаси клуба – Томов, Манджуков и аз сме тримата акционери. Томов е собственик на „Лира инвестмън“, която има клон у нас, който се управлява от адвокат, но за мен собствеността му е неясна. Искам от това студио да помоля и Томов, и Манджуков, както аз ще подпиша публично пълномощно – феновете да упражняват всички права по отношение на ЦСКА – АД , същото да направят и те. След което феновете да излъчат свои представители, като да се опитат да минимизират дълговете на ЦСКА към кредиторите. Аз им поверявам моите акции в размер на един милион евро. Призовавам това да направят и г-н Томов, и г-н Манджуков, който също е съгласен да подпише такова пълномощно. Остава сега към тази акция да се присъедини и г-н Томов, но не съм сигурен дали той притежава акции. След което с помощта на феновете влизат одитори в клуба, които изясняват финансовото му състояние и придобиват съответните документи за получаването на лиценз. След това феновете преценяват кого да поканят за президент на дружеството, като му предлагат закупените от тях акции и възможност той да възроди ЦСКА, посочи Инджов.