Мъглата пощади ските в Банско, словенка води на Линдзи Вон

След три дни на мъгли най-накрая над пистата

Австрийката Анна Фенингер спечели супергигантския слалом в Банско и намали с още 20 точки изоставането си от Тина Мазе в генералното класиране за Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени. Словенката Мазе отново завърши втора с изоставане от 0,16 секунди. Трета е американката Линдзи Вон, но остана на 0,28 секунди от Мазе. Фенингер, която записа време 1:14,59 минути, записа втора поредна победа в Банско след алпийската комбинация в неделя. За втори пореден ден тя успя да даде по-добро време в скоростната дисциплина.

Днес условията за ски в Банско бяха идеални. След три дни на мъгли най-накрая над пистата "Марк Жирардели" изгря слънце. Ана Фенингер скъси с още 20 точки преднината на изглеждащата сигурна за Големия кристален глобус тази година словенка Тина Мазе. След световното първенство в Бийвър Крийк сякаш всички въпросителни около титлата на Мазе изглеждаха премахнати, но оттогава насам Фенингер не може да спре да печели и непрекъснато скъсява разликата.

Днес Фенингер стартира точно след Мазе, която направи малко по-консервативно спускане, но увеличаваше постепенно преднината си пред водачката до този момент Никол Хосп, за да завърши убедително начело и да постави под напрежение младата австрийка. Ана обаче отговори подобаващо, като се пусна с ясната идея - злато или нищо. Всъщност Фенингер спечели битката в горната част на пистата, където направи убийствената разлика от 45 стотни и успя да опази една трета от тях на финала. Беше ясно, че Ана, заради по-малкото си килограми, ще отстъпва в долнача част на пистата, където по-тежките състезателки набират повече скорост, но австрийката добре разчете състезанието и грабна трофея.

Голямата звезда Линдзи Вон можеше да обърка сметките и на Мазе, и на Фенингер, след като направи невероятно спускане в долната част на пистата, но точно в самия край загуби леко контрол и трябваше да коригира - иначе беше събрала страхотна скорост и не се знаеше дали тя нямаше да вземе победата. Грешката обаче я изхвърли на трето място.

Така, след стартовете в Банско, Мазе все още е начело в генералното класиране - с 1145 точки, но Фенингер е вече с 1101 пункта. Австрийката вече води и пред Вон само за трофея в супергигантския слалом.