Любо Пенев помля Изпълкома : Емо Костадинов - неграмотен, Лечков - за затвора

Домусчиев-да си гледа хапчетата и корабите, препоръча Чичовото

Люта сеч заформи тази вечер уволненият шеф на националния футболен отбор Любослав Пенев. Демонстрирайки спокойствие в студиото на бТВ, прясно отстраненият селекционер се развихри без да спира срещу част от членовете на Изпълкома.

Бившият селекционер Любослав Пенев отправи изключително остра критика срещу ръководството на БФС. Според него българският футбол се управлява от лицемери и неподготвени хора.

"Пред фактите и боговете мълчат. Това е точната истина. Не може българският футбол да се управлява от хора, които, предполагам, се водят от други интереси. Аз за три години съм сбъркал, а те за девет години - нито веднъж", каза Пенев по Би Ти Ви.

Критиката му беше разделена в две направления - към хората, които не разбират от футбол, и към онези, които не са подготвени за постовете си.

 В първата група Пенев постави Венцислав Стефанов, Кирил Домусчиев и Атанас Фурнаджиев. Във втората сложи Йордан Лечков и Емил Костадинов, като уточни, че те никога не са му били приятели.

Под ножа на Любослав мина първо Йордан Лечков. "Заради него Бербатов не се върна в националния отбор. Аз говорих с него няколко пъти и той беше ОК. Заради Лечков той не се завърна. А щеше да счупи много рекорди и щеше да бъде полезен за национала. Но заради Лечков, който отговаря за националните отбори, Бербатов не се завърна", заяви Пенев.

След което удари още по-мощно срещу бившия кмет на Сливен. "Как този човек изобщо е на свобода. Той колко дела има - пет, седем, сто? Той съсипа града си и отбора си", скочи Любо Пенев и по градоначалническа линия срещу Лечков.

"Двамата са отговорници за националните отбори. Лечков два пъти съм го виждал на тренировка на националния отбор за тези три години. Той е от известните лицемери в българския футбол. Явно чете по различен начин значението на думите. Използва думите етика, морал... Колко дела има този човек? Почти беше на път да затрие града си (като кмет на Сливен). А говори за етика и морал."

Eмил Костадинов, който отговаря за детско-юношеския футбол, беше обвинен, че гледа спокойствието си. "Вуцата (Иван Вуцов) беше казал, че ако не го събудят, ще спи три дни. Отива на лекция, започват да говорят за детски футбол, а той вика: "Ще си поспя". През 2007 г. се прибирам вкъщи и гледам Костадинов в "Шоуто на Слави". Имаше една книга за послания и чета: "Бади такав, какавто си". За три думички имаме три правописни грешки. Тук вече темата става тежка. Да ме извинява, Емо, но леко ми идва неграмотен за поста, който заема. И неподготвен за директор.Той пише „благодарА"! Какво правим? Нещо сменяме азбуката ли?", изригна Пенев.
Пенев не говори почти нищо за президента на БФС Борислав Михайлов. Според него Михайлов "не е изпълкома, той е един от 15.

Уволненият национален селекционер не подмина и Венци Стефанов и Кирил Домусчиев. Те пък не разбирали от футбол, но си позволявали да го критикуват.

Той се позова на техни изказвания. Цитира думите на Стефанов, че го е срам да гледа националния отбор. "Може да го е срам, че няма негов футболист в националния отбор. Преди две години, като имаше, не го е било срам."

След това Пенев се насочи към Фурнаджиев, който каза, че не разбира от футбол. "След като не разбираш, защо коментираш? Той може да разбира от джипове, интериорен паркет, цолаж на джанти... Няма как да коментира моята работа". И добави, че трябва да е много внимателен като казва длъжностите им, за да не се обидят, тъй като са много чувствителни. По думите му хората в БФС са "лицемерни, двулични".

Атаката му застигна и собственика на "Лудогорец" Кирил Домусчиев. "Можеш да си броиш корабите по пристанищата, да опрделяш хапчетата какъв цвят да са. Той е много нисичък в чужбина. Лекичко-тихичко се промъква, това-онова", заяви Пенев. Според него Домусчиев трябва да се допитва, когато става въпрос за футбол.

Бившият селекционер изтъкна, че се гордее с работата на щаба си. "Този отбор го научихме да отвори очите, да се изправи, да започне да тича и да играе футбол. Не във всеки един мач, но това ни е нивото."
Пенев обяви, че все още никой не му е казал, че е освободен. Специалистът се ядоса и заради отношението към останалите селекционери. "Обажда се секретарка да каже, че Боби бил много ядосан, трябвало да си дадат оставките. Къде сме бе, какво става, какво работим?"

В крайна сметка от "вулкана" на Любо Пенев стана ясно, че според него петима души - Атанас Фурнаджиев, Венцеслав Стефанов, Кирил Домусчиев, Йордан Лечков и Емил Костадинов, по една или друга причина развалят атмосферата около националния отбор

Накрая Пенев завърши: "Повтарям, пред фактите и боговете мълчат. Надявам се никой да не се е обидил, но това е точната истина и реалността. Не може българският футбол да се управлява от хора, които преследват други интереси".