Красен Кралев: Сбъркана е цялата концепция в спорта - не произвежда спортисти

Обичам да работя бързо. С тези думи новият спортен министър Красен Кралев обясни защо започна масовите смени по дружествата, в които спортното министерство има участие или контролира.

 Радвам се, че във федерациите споделят вижданията ми. Имаме промени и в другите бордове на търговските дружества освен в тотото. Спортът има нужда от спешни реформи, коментира  министърът на спорта  уволненията в Спортния тотализатор и очакваните промени в други дружества.

Аз съм фен, гледам всички мачове на националния отбор. Тъжно е. Можем да направим нещо, но това е тема на нов разговор – загубена е работата в детско-юношеските школи. Българският учител по физическо възпитание е много подценен. Затова има варианти в законово отношение – ще искам да се приеме нов Закон за спорта, защото сегашният е много кърпен и не е адекватен, обясни Кралев.

Тотото е единственият източник на доходи на министерството - пряко и косвено. Близо 95 на сто от бюджета ни идва от него. Това предприятие е приоритетно за българския спорт. Искам да работя с хора, които са доказали качествата си на професионалисти. Желанието ни е за бързо развитие. Нови игри, ново развитие, нов пазарен дял. Това посочи като цел на промените министърът.


Ще се извърши проверка кои клубове и федерации са на държавна хранилка. Наши хора ще наблюдават дейността на клубовете. Не е необходимо да се занимаваме само с елитния спорт. Ще се толерират тези клубове, които се занимават с детския спорт, посочи той.

Тъжно е.Това е проблем на ангажиране на много институции. Сбъркана е цялата пирамида не само във футбола, но и в спорта.Ние не произвеждаме спортисти. Преди 20 г. американците нямаха футбол. Вкарваме го като предмет в училищата. Момчетата ще избират футбол или баскетбол, момичетата художествена гимнастика и друг спорт, бе обобщението на министъра за състоянието и бъдещето на българския футбол и спорта.

Българският учител по физическо е недооценен, подценен. Мен също ме откри учителят по физическо възпитание за леката атлетика, категоричен бе министърът. Ще работим за приемане на нов закон за спорта. Сегашният е кърпен, преправен. Законът трябва да е адекватен,посочи Кралев.