И синята легенда Томас Лафчис сред ченгетата на ДС

Вратарят на Левски бил секретен сътрудник на ДС и на IV-ти отдел на ПГУ през 80-те години на миналия век

Бившият вратар и президент на ФК "Левски" Томас Лафчис е сътрудничил на Държавна сигурност преди 10 ноември 1989 г., разкриха от Комисията по досиетата. Агентурният му псевдоним е бил Високия. Проверка на длъжниците на банка "Биохим" показа, че легендарният страж на "сините" е бил завербуван като секретен сътрудник от органите на българското контраразузнаване на 30 април 1980 г. По време на сътрудничеството си той е бил ръководен от трима офицери, които му дават псевдоним "Високия". В обявения доклад липсват данни кога футболистът е бил снет от отчет.

Томас Лафчис е роден през 1958 г. Той е син на гръцки политемигрант, пристигнал в България след Гражданската война в нашата южна съседка. Футболната му кариера започва в "Черно море" (Варна) и преди да акостира в "Левски" играе в "Сливен". Пристига на "Герена" през 1977 г. и в продължение на няколко години е неизменен титуляр в представителния тим. Една година след като става секретен сътрудник на ДС, Лафчис преминава в гръцкия ОФИ Крит, където играе до 1983 г. През лятото на същата година се установява в Атина, където близо две години защитава цветовете на "Панатинайкос". След това играе за кратко в Белгия и отново за ОФИ, където слага край на състезателната си кариера през 1989 г.

След 10-ти ноември 1989 г. започва да се занимава със собствен бизнес. Дълго време е официален представител на автомобилния гигант "Мицубиши" у нас посредством фирмата си "Ратола Моторс" ООД. През 1991 г. става собственик на ФК "Левски". Непосредствено след пристигането си в клуба в синия отбор са привлечени едни от най-обещаващите футболни таланти тогава, като полузащитниците Илиян Илиев (трансфериран за рекордна сума от "Черно море") и Ясен Петров (от "Ботев" Пд). Две години по-късно "сините" триумфират с титлата и националната купа, а през есента на сезон 1993/1994 водени от Георги Василев-Гочето отраняват "Глазгоу Рейнджърс" от КЕШ след феноменален гол на Николай Тодоров - Кайзера. Напуска отбора през 1999 г.

Информацията за Томас Лафчис беше изнесена само дни след като бе оповестено, че бившия ас на ЦСКА и национален тим Пламен Марков, също е имал досие в ДС.