Азербайджан : България - изненада в състава на "лъвовете"

Новата схема на европейските първенства дава шанс и на третите отбори в групите да се класират на финалите

Пътят на националния отбор по футбол на България към класиране на Евро 2016 във Франция започна в 19:00 часа с гостуването на Азербайджан в Баку от група "Н".
Вече станаха ясни и съставите на двата тима. Изненадващ е изборът на селекционера Любослав Пенев за партньор на капитана Николай Бодуров в центъра на отбраната - Апостол Попов. В последната повече от една година бранителят на ЦСКА играе на поста десен бек.
"Трикольорите" ще направят поредния си опит да се класират на голям футболен форум. За последно нашият тим игра на Евро 2004 и вече десет години българският запалянко мечтае отново да гледа отбора сред най-големите. Този път надеждите са големи, а и шансовете за успех също. С новата схема на европейските първенства, която дава шанс и на третите отбори в групите да се класират на финалите, задачата на нашите момчета е далеч по-лесна от досега. Освен това под ръководството на Любослав Пенев отборът показа признаци на израстване и това е достатъчен повод за оптимизъм, поне преди началото на квалификациите.Въпреки всичко, пред "лъвовете" предстои доста работа преди да постигнат заветната цел. Групата ни никак не е лека и със съперници като Италия, Хърватия и Норвегия най-вероятно ще трябва да се борим именно за третата позиция в крайното класиране. В същото време обаче и аутсайдерите Азербайджан и Малта имат своите амбиции, а и вече на няколко пъти в последните години загатнаха, че са способни да объркат сметките на всеки, така че и срещу тях трябва много да се внимава.Именно заради това днес пред България стои трудната задача да запише задължителен успех в гостуването на Азербайджан. За да имаме реален шанс да се преборим за някое от челните места в групата, просто нямаме право на грешки в мачовете срещу този съперник и срещу Малта и трябва да вземем максимума от тях.Лошото е, че отборът бе сполетян от някои изненадващи проблеми в навечерието на мача. Може би най-важният ни играч в послединте години - Ивелин Попов, получи контузия и отпадна от групата. Един от потенциалните му заместници - Емил Гъргоров, също е с травма. От състава отпаднаха и още няколко ключови футболисти в лицето на Йордан Минев, Петър Занев, Николай Михайлов и трайно контузеният Иван Иванов.