Вече са факт първите уволнения, заради скандала със Зимния дворец

Служебният спортен министър Евгения Раданова уволни ръководителите на Академика 2011 и ще се обърне към главния прокурор, заради скандалната обществена поръчка за ремонт на Зимния дворец

Вече са факт първите уволнения, заради скандала със Зимния дворец. Служебният спортен министър Евгения Раданова уволни ръководителите на „Академика 2011“ и ще се обърне към главния прокурор. За изпълнителен директор е назначен Борис Тодоров, който управляваше дружеството по времето на ГЕРБ. Министърът ще се обърне и към главния прокурор заради рекордните 40 милиона, отбелязани в обществената поръчка.

Според нея липсват документи и информация, никой не е в състояние да каже как точно е изчислена тази цена. "Ще се търсят начини за прекратяване на процедурата, въпреки че на този етап това е трудно. В Закона за обществените поръчки съществуват подобни възможности и в момента проучваме дали можем да използваме някои от тези основания", заяви Милена Гайдарска, която е привлечена като външен експерт по казуса.

В резолюцията си от вторник Раданова е задължила ръководството на "Академика 2011" да спре процедурата заради необоснована прогнозна цена на поръчката. Дружеството заложи 40.833 милиона лева, а победителят предложи 40.7 милиона лева.

За последната година нито бившият спортен министър Мариана Георгиева, нито състудентът на сина й Маринов успяха да обяснят защо се стига до тази цена. Те неизменно се оправдаваха със "сложността" и "спецификата" на съоръжението.

"Не съм дошла с цел реваншизъм", добави Раданова, която е огорчена от скандала, разиграващ се около ремонта."Ако експертите ме убедят, че това е цената, тогава ще се съглася. Но сега това няма как да се случи. Имам много сериозни съмнения. На базата на какво е изчислена тази сума, никой не може да каже", добави спортният министър.