БТВ и Нова ТВ клонираха Орешарски (Снимки)

Раздвоените зрители се питат кой е истинският

В мрачната и облачна съботна сутрин зрителите на две от националните телевизии буквално трябваше да се ощипят по бузите дали сънуват, или са се събудили в почивния ден. Пускайки телевизорите, те се натъкнаха на уникална, дори за България Орешарски. Не, телевизорите ни не бяха развалени, а БТВ и Нова ТВ буквално клонираха бившия премиер Пламен Орешарски, който днес се състезава в битката за президент. Медиите пуснаха по едно и също време - около 9:00 часа, интервю с бившия министър-председател от периода „Кой”. По Нова ТВ Орешарски беше на запис в колата на Диана Найденова, докато по БТВ бившият премиер се снима на живо със съпругата си Елка. 

Шашнати, зрителите веднага се запитаха в социалната мрежа – кой е истинският Орешарски, има ли брат близнак или клонинг, с когото разменят ролите с, или просто всичко е плод на лоша медийна политика от страна на двете най-големи телевизии у нас. Бившият премиер на БСП и ДПС, а сега и кандидат-президент, подкрепен от партията на Доган, буквално стана конкурент в сутрешния праймтайм сам на себе си. И досега се е случвало да има съвпадения на гости – едните на запис, а другите на живо в БТВ и Нова ТВ, но не и точно по едно и също време. Единственото съвпадение е в 12 без 5 на 31-и януари през нощта, когато и трите национални телевизии излъчват речта на президента. Може би кандидатът, подкрепен от ДПС, вече тренира за поста на "Дондуков" 2.

Във Фейсбук ТВ зрители коментираха, че този път задкулисието наистина е прекалило и буквално се е оляло, при положение, че интервютата са предварително уговорени, а стремежът на ДПС да наложи своя кандидат този път пък граничел с безумие. Ако оттук нататък ще гледаме Орешарски по всички канали, може да се измисли тематично участие, като например – Орешарски готви здравословни манджи в кулинарното шоу „Мама готви по-добре”, Орешарски коментатор във „ВИП брадър”, Орешарски с роля в реалити сериала „София ден и нощ” и всъщност - Орешарски до безкрайност по всички телевизии в едно и също време. Другото тълкование на странното съвпадение е ,че на едните кадри гледаме Орешарски без подкрепата на ДПС, а на другите - Орешарски с благословията на Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ. Едно обаче обедини в събота сутринта двете национални телевизии – образът на експремиера беше излъскан до неузнаваемост. При Жени Марчева по БТВ Орешарски и жена му дори играха валс, а той призна, че не можел да танцува казачок в отговор на думите на Лютви Местан, че е част от руския танц по пътя към ДПС. Кандидат-президентът беше представен като романтик, който чете стихове на Николай Лилиев и след това ги споделя с жена си. Пуснаха снимки на двама под Айфеловата кула, а кардиоложката не пропусна да се похвали колко е грижлива за евентуалния президент на България. Тя го следяла да се храни здравословно и да спи спокойно и достатъчно, тъй като лекар знаела, че това било най-важно за човешкия организъм. 

Избирателите, които ще гласуват за Пламен Орешарски или за ДПС пък трябва да си зададат простичкия въпрос - пука ли му на някого какво им говори бившият премиер, след като няма да го чуят по телевизията, заглушен от самия него? Това е прецедент в националния ефир - да влезеш битка и да станеш конкурент в най-гледаното телевизионно време сутрин сам със самия себе си. Парадокс, който, най-малкото, трябва да влезе в учебниците по журналистика и по политически пиар.  

На снимките:

1. Пламен Орешарски и съпругата му танцуват валс

2. Пламен Орешарски разказва на Жени Марчева как е спрял цигарите с началото накампанията, докато се вози при Диана Найденова

3. Знае ли Диана Найденова кой я вози - Орешарски или клонингът му?