Откровенията на Орешарски: Не мисля, че като президент мога да допринеса с нещо (Видео)

Или защо да повярваме на човек, който сам не вярва в себе си?

Тези дни към политическия тюрлюгювеч в страната се добави нова пикантна подправка. Бившият премиер Пламен Орешарски също изненадващо се включи в президентската надпревара. Той влезе в историята на съвременна България като голям обединител. Малцина като него са успявали да обединят толкова много хора срещу себе си и да сплотят десетки хиляди по площадите. Но за бившия премиер това вече е затворена страница, както самият той се изрази. Българските политици винаги разчитат на кратката памет на народа. От „Господари на ефира” припомниха интервю на Орешарски от месец юни тази година. Тогава той каза, че няма да е кандидат-президент.

Само четири месеца по-късно бившият премиер без проблеми се видя в ролята на кандидат-президент и може би преди това не е имало КОЙ да му го каже. Какъв катарзис е преживял Орешарски! Явно след четири месеца силата вече е с него. „Аз не участвам на изборите. Няма да бъда кандидат-президент и не бих приел по много причини. Не се виждам в тази роля. Не мисля, че като президент мога да допринеса с нещо. А един пост не е самоцел, а трябва да се свърши работа на него. Не се чувствам силен в тази позиция”, казва през месец юни Орешарски.

Четири месеца по-късно той заяви: „Винаги съм се отнасял с респект към президентската институция, въпреки че на пръв поглед тя няма никакви правомощия. И като че ли изглежда формално. Всъщност има огромна роля в нашето общество, стига човек наистина да бъде независим и да може да обединява, а не да разделя”.

Остава въпросът каква полза има народът от президент, който признава, че не може да допринесе с нещо на страната си? Когато някой сам не вярва в собствените си качества и въпреки това се кандидатира, явно някой друг му има пълно доверие. На няколко пъти от предаването асоциативно показаха снимки на Доган и Пеевски, докато припомняха какви ги е говорил през юни Орешарски. „Никой не стои зад мен. Смятате, че аз не мога да взимам самостоятелно решения ли? Аз такъв ли ви изглеждам?”, казва днес афектиран бившият премиер за това, КОЙ го е издигнал на кандидат за поста. Освен снимките на Пеевски и на Сокола, от шоуто поздравиха кандидат-президента с песента „Чудо ли е станало с мен” на Васко Кеца, както и с думите с на Ахмед Доган в село Кочан пред свои симпатизанти, където казва, че той разпределя порциите в държавата, намеквайки недвусмислено, че Орешарски е кандидатура на ДПС.

Вижте автентичните записи от думите на Пламен Орешарски преди четири месеца и сега тук