Ангелкова ще рекламира България с вампири

Поредна нестандартна идея на министъра на туризма

Министърът на туризма Николина Ангелкова е решила да привлича чужди туристи в България с вампири. 

"Видяхме много запазени гробове и обичаи още от тракийско време. Изключително много ме впечатли, че тук още през 2004 г. са открити 17 вампира, нещо което трябва да популяризираме." Това заявява министърът на туризма Николина Ангелкова при посещението си в Странджа, цитирана от "Фокус".

Тя се похвали, че с кмета на Средец Иван Жабов започват кампания, която да популяризира археологическите разкрития в района, като "специално внимание ще бъде обърнато на вампирите".

"Качихме се на храма на слънцето – древнотракийското светилище на 2500 години Марков камък. Това е нещо уникално в сърцето на Странджа", заяви още  министър Ангелкова.

България има достатъчно много автентични и значими исторически и културни паметници и природни забележителности, с които може да се представя пред света. Тезата за погребения за вампири в България е доста преувеличена. Разказвана от историци като Николай Овчаров и Божидар Димитров, тя има повече пиар ефект, отколкото автентична научна стойност. На фона на властващите в туризма мутри, олигарси, стрелящи бандити като Митьо Очите и аверите му, фалшив алкохол, лоша храна и социалистическо обслужване, едва ли вампирите ще се окажат атракция за гостите на България.