Китай се гаври с президентката на Тайван - нямала мъж до себе си

Защитавала твърдо независимостта на Тайван, на което Пекин щял да отговори със сила

Новата президентка на Тайван Цай Ингвен бе неправомерно обвинена в "крайност" от страна на Китай, лансирайки смешния аргумент, че била неомъжена, пише Асошиейтед прес.

В редакционна статия, публикувана в електронното издание на в. "Интернешънъл хералд лийдър", издаван от китайската държавна информационна агенция Синхуа, Цай е окачествена като твърд поддръжник на официалната независимост на самоуправляващ се Тайван от Китай, което никак не се харесва на Пекин. Нещо повече - китайски политици се заканват, че ако трябва ще използват военна сила, за да попречат това да се случи.

В материала се посочва, че неприемливата политика на дамата се дължала на това, че й липсва емоционалният баланс, осигуряван от романтичната обвързаност и семейния живот. Фактът, че президентката няма човек до себе си, нито деца, прави нейната политика в по-голяма степен "емоционална, лична и крайна". Тя е склонна твърде много да се съсредоточава върху подробностите и краткосрочните цели, което се разминава напълно с амбициите на Китай да поддържа силни позиции и роля в региона.