​Нов гаф с Ангелкова – „ослепи“ войните на Самуил край Траянови врата

Министърът на туризма Николина Ангелкова стана отново „звезда“ в социалната мрежа, с пореден скандален гаф. Дългогодишната сътрудничка на ДПС, но известна под името Панайотова, проби в управлението на държавата по времето на ГЕРБ, отново демонстрира пълно непознаване на историята.

По време на официалното откриване на туристическата борса "Ваканция и Спа Експо", която се провежда в София от 11 до 13 февруари, Ангелкова се превърна в част от кичозно и пошло пресъздаване на драматичната среща между цар Самуил и ослепените му войни, пише bnews.bg. Цялата бутафория се развива на фона на огромно пано, на което е крепостта Траянови врата. Чисто фактологически битката при Траянови врата прославя Самуил. Тогава той нанася най-тежкото поражение на византийската армия. Ослепяването на войниците му обаче става 28 години по-късно при битката край Беласица.

Извън тоталната демонстрация за непознаване на българската история широко коментирана е и възстановката на събитието. Бутафорната сценка издава твърде лош вкус и само може да отврати туристите, но не и да ги привлече, пишат във Фейсбук граждани. Скандалното театро с участието на Ангелкова е финансирано от миистерството и е тъжно свидетелство за професионализма на чиновниците, които работят в него. В стремежа си да блесне, министърката на туризма непрекъснато си навлича гнева на обществото с комични изявления, непремерени действия и определено лош вкус. Тя безспорно е най-слабият министър в кабинета, но на фона на другите скандали в държавата, гафовете й се приемали с усмивка в МС.