Евразия - последното убежище на Николай Банев

Семейство Баневи атакува ЕС, НАТО и демокрацията, благодарение на които станаха приказно богати

След като се провалиха в приватизацията и управлението на българската икономика, "звездната" двойка Николай и Евгения Баневи захванаха нов проект - строителство на Евразийски клуб в България. Новината бе обявена на нарочна пресконференция в БТА.

За  учредяването на клуба е избрана датата 22 декември, като идеята на скандалната фамилия е той да стане алтернатива на Евроатлантическия клуб у нас. По думите на Николай Банев в него могат да участват "всички слоеве на българското общество - от студенти до приложници, професори, академици и т. н.".

През последните години България води политика на геноцид спрямо източните страни, изгубила всичките си пазари и сега е време българският бизнес да се обърне отново на Изток. Евроатлантическата ориентация доказа, че чрез нея България не е в състояние да осигури висок жизнен стандарт на населението си, аргументира се Банев.

Той разкритикува политическата и икономическата обстановка в страната. Тя била добра само за "малки прослойки близки до управляващите и, разбира се, на олигархични кръгове, които "натрупали милиарди на гърба на дребния и средния бизнес, който няма възможност да въстане", обвинява Банев и допълни, че икономическото начинание нямало никаква партийна подкрепа. Пазарите, които се преследвали, били на държавите от ОНД, в които влизат Беларус, Таджикистан, Узбекистан, Киргизстан и т. н.

Банев обаче забравя, че е точно от групата на тези олигарси, които за една нощ станаха приказно богати, а на приватизационния му фонд "АНБ Форест"  бяха подарени апетитни парчета от българската индустрия - заводи и предприятия, които те само за няколко години фалираха и разпарчатосаха. 

На пресконференцията начинанието на семейство Баневи беше подкрепено и от рускоговорящия  Валерий Мигиров, представен от олигарха като първи зам.-председател на Търговско-промишлената палата на Израел. 

През последните години Баневи непрекъснато се оплакват, че държавата ги репресира и ограничава бизнеса им, въпреки че скандалният бизнесмен и съпругата му стават обект на атаки за некоректен бизнес към партньори, държавата и работници. Атакуват ги и за заграбване на плажове и територии край морето. 

Преди седмици пък Банева отново се оплака от политически репресии спрямо семейния бизнес, даже направо обяви, че я е страх да остане със семейството си в България. Поводът беше избухнала пред столичен офис на фамилията пиратка и разрушаването на обявения за незаконен басейн в комплекс "Русалка".

Николай Банев е известен в обществото не само като един от най-провалилите се приватизатори, но и с ексцентрични и кичозни идеи, които реализира заедно със съпругата си - неуспял политик, като например, да им пее покойният Джо Кокър на сватбата им, да си подаряват Поршета с кумовете. По време на кризата пък олигархът се жалваше, че от самолет се приземил на Майбах. Запознати твърдят, че една от последните мечти на наследника на хасковски род на активни борци и номенклатури, била да има лична банка. Но след падането на социалистическото правителство на Станишев и провала на кабинета на Орешарски мечтите се разминали с реалността.

Сега Баневи виждат очевидно единственото спасение в митичната Евразия на Путин и атакуват ЕС, НАТО и демокрацията, благодарение на които станаха приказно богати.