​Ограбиха офиса на сръбския нотариус Любиша Драгич, пазел мръсните тайни на Цветан Василев

Според гавния прокурор на Сърбия Неделко Баич има основание в България 3 – 4 хил. от елита да бъдат вкарани в затвора

Сръбската полиция разпространи шокираща информация, че  е бил разбит и обран централният офис на един от най-известните нотариуси в Белград Любиша Драгич. 

Инцидентът е регистриран около 4,30 ч на 1 април. Нападателите са обезвредили алармената система, подаваща сигнали към сръбската полиция, а след това необезпокоявано са успели да отворят три от сейфовете на Драгич, в който се пазят завещания, писма и показания на стотици негови клиенти и довереници.

Именно в сейфовете на Драгич бяха оставени на доверително съхранение и мръсните тайни за българския политически, икономически и бизнес живот, разкрити от банкера Цветан Василев. Самият Василев преди дни в интервю за българска медия обясни, че тези показания, дадени пред нотариус са неговата застраховка живот и ще се отворят при евентуалната му смърт. За сега сръбската прокуратура е образувала дело срещу неизвестен извършител. Но криминалисти са категорични, че следите на престъплението водят към България, защото банкерът е засегнал и заплашил кариерата на важни фактори в българската политика, шефове на държавни институции, бизнесмени, обвързани с мафията.

Любиша Драгич обясни пред медиите на западната ни съседка, че е скандализиран от дръзкото нападение и въпреки предупрежденията никога не е предполагал, че мафията в България има толкова огромни пипала и възможности за действие. Нотариусът посочи, че вече се е видял с клиента си и е получил от него разрешение да хвърли поне малко светлина върху пазената поверителна информация. Според него става дума за съхранявани от Цветан Василев 672 Записи на заповед, удостоверяващи, че политици, общественици и лица от културните среди са получавали безвъзмездно огромни суми от банкера. Става дума за раздадени близо 1 млрд. 382 млн. лв. Сред зависимите са трима български евродепутати, като двама от тях са политически лидери. Трима шефове на парламентарни групи, 41 депутати от настоящия парламент и още 52-ма вече бивши народни представители, почти цялото ръководство на БНБ, двама премиери, двама президенти на държавата, шефове от прокуратурата и съда и т.н. Драгич съобщи още, че Василев е разкрил и истинските собственици на важни бизнеси в България, зад които привидно стоят офшорни компании. Пред сръбските медии той дава само един конкретен пример с „Булгартабак“, който след съмнителната приватизация минал в ръцете на Пеевски, Доган и мощна алкохолна фирма. По думите на банкера двама бивши българки премиери имат и скрити дялова във фалиралата КТБ, притежавайки акции на приносител.

Василев разкрил и схемите за отпускане на кредити от банката му. Ставало дума за два варианта – при единият парите отиват при новосъздадена инвестиционна фирма, която купува или развива бизнеси. Другият случай обаче се отнасял за захранване на политическите обръчи, най-вече около ДПС и Доган. Кредитът се отпускал на кухо дружество, което след това разкешвало сумата между 10-20 фирми, под формата на вътрешни кредити. Така се захранвали партийните касички и обръчите от приближени до ДПС играчи. Разкешването се контролирало от двама настоящи депутати на ДПС, известни като новите Киряк Стефчовци. 

В отмъкнатите имало и доказателства за платени поръчки към магистрати за решаване на важни дела по определен начин, както и кражба на бизнеси чрез съда. Пакетът от изчезнали документи съдържал и компрометиращи снимки и видеозаписи на политици, банкери, магистрати и други зависими лица от България.

Според главния прокурор на Белград Неделко Баич, за сега се проверяват две основни версии, но категорични свързани с България. Според едната, престъплението е планирано и извършено от лица, които са били зависими от информацията пазена от банкера. Но напълно възможно е зад обира да стоят криминални структури от България, които сега ще рекетират зависимите лица и ще изтъргуват успешно компроматите срещу тях. Главният прокурор Баич е категоричен, че според свидетелствата на Цветан Василев има достатъчно основание българската прокуратура да повдигне обвинения и да вкара по затворите между 3 и 4 хиляди души от измисления елит на държавата - облечени във власт, но практикуващи корупция.