Независимият Енчев урежда моми и ергени с добавки към пенсиите

Били ощетени от репресивния

Добавка към пенсията за онези български пенсионери, плащали по комунистическо време "ергенски данък" предложи народният представител Велизар Енчев.

Той обясни, че предложението му е по инициатива на граждански комитет на пенсионерите, които са плащали този данък. Става дума за група от около 90 000 души и ще струва на бюджета не повече от 10 млн. лева, обясни независимият депутат.

В рамките на процедурата по приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 година Енчев предложи начисление към тяхната пенсия от 1,1% лихва за всяка година, в която са плащали този несправедлив данък. По думите му, това ще увеличи тяхната пенсия с между 30 и 40 лева, като компенсация за това, че не са се оженили или омъжили, или нямат деца, което е крайно несправедливо, посочи независимият депутат минути преди да направи предложението пред БГНЕС.

По думите му, това е била силно репресирва мярка, особено за семействата, които от една страна са нямали щастието да имат деца, а освен това са били наказани и с данък. До 1989 година "ергенски данък" плащат хората до 30 години, които нямат сключен граждански брак в рамките на 5%, от 30 до 35 години - 10%, а от 35 до 50 години - 15%, плюс семействата, които нямаха деца", припомни Велизар Енчев.

Той призова всички народни представители да проявят чувствителност и да подкрепят предложението, за да въздадат справедливост, от която се нуждаят толкова много хора.