Мечтата на Михаил Миков: Да стана президент!

Председателят на Българската социалистическа партия (БСП) Михаил Миков се цели в поста президент на България.

Миков е доверил желанието си на тесен кръг приближени, но не чак толкова тесен, че информацията да не стигне до медиите. С издигането му БСП ще заложи отново на чиста партийна кандидатура, при това лидерска, както бе при номинирането на Георги Първанов за първия му мандат. Тогава за последно социалистите играха с партийна фигура. На последния президентски вот левицата издигна сегашния вицепремиер по социалната политика Ивайло Калфин, който не бе член на партията.

Целта на Миков била да се задържи на поста до президентския вот. Затова и той не възнамерява да организира свикването на извънреден конгрес в началото на следващата година, а ще го отложи за малко преди местните избори, твърдят от "Позитано" 20, пише "Сега".

Че ще се стигне до конгрес за избор на ново ръководство, нов Национален съвет и пълен цикъл отчети и избори, вече не вярват и представителите на вътрешната опозиция в БСП. Те обаче не са се отказали да искат вътрешнопартийно допитване за нуждата от реформи в столетницата. Зад инициаторката Мая Манолова вече застават Кирил Добрев, Ангел Найденов, тази позиция се споделя и от Георги Кадиев. За конгрес настояват и от областните ръководства на Варна, София-област, Разград, Добрич, Пловдив-град и Пловдив-област. Само преди няколко дни обаче соцлидерът Миков извика изненадващо областните лидери на партията на среща в партийната централа и им зададе от упор въпроса дали искат конгрес. С изключение на разградчани никой от останалите не се осмелил да отстои позицията на своите съпартийци по места.

Евентуалната кандидатура на Миков за президент би била много интересна, ако срещу нея се изправи кандидатурата на Бойко Борисов, но премиерът вече обяви, че няма да се бори.