​Махленски скандал в парламента – кой мангал, кой сопол, кой с “напудрен нос”

Народните избраници си спретнаха истински махленски дебат в парламента, точно докато обсъждаха етичните правила, които трябва да спазват и какво трябва да бъде парламентарното им поведение.

Обсъждайки наказанието - забележка, което да се прави от председателя към народен представител, който се е обърнал към свой колега или колеги с оскърбителни думи, жестове или със заплаха, страстите съвсем избуяха.

Има депутати, които излизат от тоалетните на парламента с "напудрени" носове. В момента участвам в най-срамната част от историята на България, изригна в пленарна зала депутатът от Патриотичния фронт Валентин Касабов.

Коментарът му бе по повод предложението на неговата коалиция народните представители да бъдат проверявани за наркотици. В задочен спор Касабов влезе с колегите си от партия "Атака", който своевременно бе потушен от председателят на народното събрание Цецка Цачева, отнемайки думата на депутатите за кратко.

"Г-н Касабов, не сте в телевизия СКАТ, където на воля може да си измисляте и да лъжете. Стигнахте в НС с анти-ГЕРБ говоренето си, сега ви виждам какъв слуга сте на ГЕРБ. Сега ви се струва, че правите нещо велико, нали?! Пред Божия съд ще отговаряте за това", продължи репликата си Десислав Чуколов от "Атака".

Тъкмо депутатите се поуспокоиха след дебатите за тестовете на наркотици и се почна новата порция изцепки от трибуната.

Атакистът Илиан Тодоров излезе и поиска от Цецка Цачева това условие да отпадне, защото няма как председателят да знае всички 24 хиляди обиди в българския език и съответно няма как да знае дали някой не е обидил друг с нещо.

Например, да ви попитал, знаете ли какво е на родопски диалект харле? Не, нали? Това е сопол и е обидно, но вие не знаете, обясни цветущо Тодоров и продължи с примерите: Ако нарека Валери Симеонов циганин, най-вероятно ще ме накажете, защото госпожа Цачева ще си помисли, че съм го нарекъл така заради цвета на кожата му или заради поведението му. Питам, ако случайно нарека министъра на транспорта Ивайло Московски и му кажа, че ми прилича на мангал, продължи припирнята Илиан Тодоров, малко след което Цачева му отне микрофона.

Все пак, минути по-късно Тодоров се върна и обясни от трибуната, че мангал всъщност е метален или керамичен съд и в него няма нищо обидно.

Димитър Байрактаров пък излезе да брани честта на лидера си Валери Симеонов, който не присъстваше в зала: Ние точно затова искахме тест за наркотици, защото виждате какво се случва какво се случва, когато не се тестват определени хора. И да, той изобщо не е циганин, не е пудел най-малкото пък е кралски пудел.