​Искров с нов гаф – новата двулевка с грешка

За сравнение на монетата от един лев пише Св. Иван Рилски, а не само Иван Рилски"

Гуверньорът на Централната банка отбеляза нов гаф в кариерата си - новата монета от 2 лева, чийто дизайн бе обявен официално вчера, е с грешка.

На официално одобрения дизайн на монетата от 2 лева е пропуснато да се напише „Свети" преди името на Паисий Хилендарски. Грешката открил зрител на Нова ТВ и веднага алармирал.

За сравнение на монетата от един лев пише Св. Иван Рилски, а не само Иван Рилски".

Светогорският монах Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква на 26 юни 1962 г. В страната има десетки училища, носещи името „Свети Паисий Хилендарски", а от 2000 година правителството дори връчва годишна държавна награда "Свети Паисий Хилендарски" на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции.

На 19 ноември Управителният съвет на БНБ утвърди дизайна на монета с номинална стойност 2 лева, емисия 2015 г.

При изработване на двете страни на разменната монета е пренесена темата и изображението на Паисий Хилендарски от банкнотите в обращение с номинална стойност 2 лева, емисии 1999 г. и 2005 г.

Този подход е използван и при избора на дизайн на монетата от 1 лев, емисия 2002 г., като е запазена темата и изображението на Св. Иван Рилски от дизайна на банкнотата от 1 лев, емисия 1999 г.

Замяната на банкнотата от 2 лева с монета се налага от бързото изхабяване на двулевовите банкноти, което налага честата им подмяна и това увеличава разходите за поддържане на налично паричното обращение.