​Закопчаха наужким "неуловимия" художник на графити BANKSY

Дълго време с идентичността на BANKSY се спекулира, като се твърди, че това е Робин Гънингъм, от Бристол

Неуловимия уличен артист, политически активист, филмов режисьор, художник и беглец от закона в продължение на години, известен под творческият си псевдоним BANKSY, е бил арестуван рано тази сутрин от лондонската полиция. След часове на разпит и претърсване на едно от предполагаемите му арт студиа, истинското име и идентичност на най-известния графити художник вече е разкрито.

От Лондонската полиция съобщиха, че истинското име на BANKSY е Пол Хорнър – 35- годишен мъж, родом от Ливърпул. BBC потвърди фактите след като се свърза с неговия мениджър.

Шефът на лондонската полиция обясни, че в следствие на проведена 24-часова анти графити акция се е стигнало да задържането на Хорнър.

"Получихме съобщение, че около 2 часа сутринта, група от индивиди напуска едно от предполагаемите ателиета на BANKSY. Те бяха проследени от агенти, и при извършения от тях вандализъм бяха задържани. Общо 5 мъже. Всички носеха документи за самоличност с изключение на един, който в последствие се оказа, че е BANKSY. В последствие във въпросното жилище бе намерен и документ потвърждаващ самоличността му както и куп фалшиви долъри и проекти за бъдещи вандализми."

По-късно обаче се оказа, че въпросният Пол Хорнър, който уж бил в ареста без право на гаранция, с обвинения за вандализъм, конспирация, рекет и фаршифициране, е просто служител на "National report", което скалъпи историята за фантома BANKSY. Съмнителна е и съдбата на останалите четири лица, които уж също са задържани и на този етап няма да бъдат освободени.

По думи на Джон Хоуз, мениджър на артиста, не е ясно кой друг може да бъде задържан във връзка с ареста му.

"Ако те са похарчили толкова много човеко-часа и са повдигнали толкова много обвинения, не си представям той да е единствения. За съжаления всичката красота, която е създал Пол Хорнър до сега за лондонската полиция, е просто вандализъм. Това е толкова жалко.", продължава интригата с беглеца художник на графити.

А иначе не е тайна, че от дълго време идентичността на BANKSY е мистерия. Спекулира се, че това е Робин Гънингъм, от Бристол, роден през 1973 г. Той е известен с презрението си към правителството, изразявано в вандалските му графити. Представящ изкуството си върху публични места, някои от скандалните му творби достигат дори физически бутафирии.