​“Лош късмет” погубил динозаврите

Откритието са направили учени от Единбург

Учените направиха невероятно откритие за миналото на динозаврите. Според тях тези много далечни обитатели на земята са били пометени от астероид в момент, в който са били особено уязвими

Според проучване на университета в Единбург, представено от Би Би Си, още преди падането на астероида на земята видовете динозаври вече са били значително по-малко. Високото ниво на морската вода и високата вулканична активност са намалили числеността им, смята доктор Стив Брусат от университета в Единбург.

Той уточни, че динозаврите е можело да оцелеят след сблъсъка, ако астероидът е ударил земята няколко милиона години по-късно или по-рано. Затова според него причина за съдбата на древните влечуги била "огромен лош късмет”.

Тази теория звучи малко странно, като се има предвид какви огромни размери са имали тези древни обитатели на Земята спрямо скромните форми на човеците. Но късметът явно е нещо, което е важно само за хората. Затова остава открит въпроса - кога ли и ние ще бъдем пометени в някой момент, в който сме  много уязвими. И както се казва в една много популярна песен -  ще останем малки прашинки във Вселената.