​Шок: Дрогирали кобилката на английската кралица

Давали на коня замърсен фураж

Британската кралица Елизабет II била изненадана с шокираща новина – състезателният й кон дал положителна проба за морфин, съобщи в сряда БиБиСи.

Направеното първоначално проучване показало, че най-вероятно източникът на дрогата е замърсен фураж, с който хранели коня на високопоставената особа.

Петгодишната кобила Естимейт има четири победи в девет състезания. Миналата година тя влезе в историята като първия кон, собственост на действащ монарх, спечелил "Голд къп". Триумфът донесе на Елизабет II 155 960 паунда от наградния фонд.

През 2014 година Естимейт завърши на второто място, но ако се стигне до дисквалификация, кралицата ще трябва да върне получените 80 625 паунда от наградния фонд.

Преди седмица английската федерация по конен спорт обяви, че пет коня са дали положителни проби за морфин. Използването на веществото е позволено, но само когато конете не участват в надбягвания. Треньорът на Естимейт сър Майкъл Стоут и представители на компанията, осигуряваща фуража, са започнали разследване как храната може да е била замърсена.