​Хампарцумян се пъчи в разгара на банкова криза: Станах Велик офицер на Малтийския орден

Ръководената от него Асациация проспа драмата с КТБ

Шефът на Асоциацията на търговските банки и на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян отново прекрачи мярката и самодоволно обяви на личната си страница във Фейсбук: „На протоколна церемония бях удостоен с кавалерски орден за заслуги с ранг Велик офицер (Grand Officer pro Merito Melitensi). Символите на отличието, което се присъжда за активна благотворителна дейност, ми бяха връчени от Негово Превъзходителство, Посланика на Суверенния Малтийски орден в България Камило Дзуколи по повод националния празник на Ордена, посветен на Св. Йоан Кръстител.”

Лаконичното съобщение звучи почти като пир по време на чума. Страната се тресе от банкова криза, хиляди вложители – граждани и фирми треперят за парите си заради закъсалата КТБ, а топ банкерът се пъчи, че имал заслуги към благотворителността. Този Малтийски орден е явно някакво менте щом смесва благотворителността и съпричастността към нуждаещите се с показността, самохвалството и тщестлавието. Нима са забравили основната философия в благотворителността и милосърдието, че са тайнство, което се върши със смирение, а не повод за пиар акции, хвалене и надуване с хелий. Или просто става дума за друг вид благотворителност – към босовете на ордена, които щедро се отплащат със звания.

На фейсбук страницата на големия банкер, няма и ред за банковата криза, за опасностите пред вложителите и държавата. Поне пет думи като експертно мнение, ако изобщо го има. Вместо това Великият офицер се хвали със селфи със млади „разработчици” и Съвета на жените в бизнеса. А истината е много прозрачна – и ръководената от него банкова Асоциация проспа кризата и взе да заседава и да дава оценки, когато трезорите затвориха врати и опашките се извиха пред офисите на КТБ. Мълчаха с години въпреки, че знаеха какво се говори за въпросната банка и с какви кръгове и сделки се свързва.

Но за Великия офицер грандоманските изцепки са въпрос на стил. Преди година покрай предсказанието на маите, че настъпва края на света, банкерът разкри как щял да си спретне гастрономическо меню с деликатеси от цял свят за над 10 бона. Преди това пък обясняваше дидактично на българите, че няма финансова и икономическа криза, а тя бушува само в главите на мързеливите и непредприемчивите.