Едвин Сугарев: Станишев е не по-малък бандит от Христо Бисеров

Скараха се с Иван Костов, защото продаде „Петрол” на Денис Ершов зад гърба му

 

Кариерата на Христо Бисеров тръгна от Зелената партия, която беше част от СДС. Той беше близък на Филип Димитров, Филип му имаше пълно доверие. Тогава стана главен секретар на СДС и остана на този пост  и при Иван Костов. Това разказа по bТВ Едвин Сугарев. 

Маниерът му на действие е винаги да стои в сянка, а на възлови позиции да стоят негови хора, които да му вършат мръсната работа. Той никога не е подписвал документи и договори, а слагаше свои хора и така участва във всички приватизационни сделки. Разривът беше предизвикан защото чрез Захари Желязков, тогава шеф на  Агенцията по приватизация. Всички корупционни сделки са минавали през тях. Приватизацията на „Петрол”, беше дадена на Денис Ершов и „Юкос” през главата на Иван Костов и това беше причината за разрив между тях. После натискаха отново Ершов и „Юкос” да вземат „Нефтохим”. Там са вървели здрави комисионни. „Лойд” е застраховал „Нефтохим”  3,6 млрд., а го продадоха за 106 млн. – вижте за какво ограбване на държавата става дума. Иван Костов имаше чрез тях интереси в приватизация. Всички знаеха, че за да мине някаква приватизационна сделка пътят е през Христо Бисеров, разказа Сугарев.

Според него после Бисеров отишъл при Доган, защото на него му трябвали такива хора. Бисеров вървял в комплект с Йордан Цонев. 

Двамата искаха  да отстранят Иван Костов и да съставят ново правителство, даже беше готов списъкът с новите министри. Доган имаше нужди от хора, които да му въртял далаверите и обръчите от фирми. По време на тройната коалиция чрез тях вървяха заменките в земеделското министерство. Бисеров беше нещо като конселиери на Доган, но явно е започнал да настъпва в негова територия. Опасна е твърде много за Христо Бисеров тази ситуация, защото от Сив кардинал той се превърна просто в един индивид. Вероятно може да проговори, и затова са тревожни в ДПС. Той може да каже как Доган е разпределял порциона, допусна Сугарев.

Според него Сергей Станишев е не по-малък бандит от Бисеров. Като пример Сигарев посочи мафиотския строеж на „Белене”, фалирането на „Кремиковци”, дори и личната афера „Хохегер”. 

Готов съм да докажа в съда, че Станишев е бандит. Бисеров знае, че който проговори за интереси на олигарси, той просто не живее дълго. ДПС беше основана от Луканов за да служи като патерица на БСП, целта беше да не остави турците да гласуват за СДС. ДПС се развиваше като корпорация и затова сега проблемите в  нея са такива, заключи познавачът на задкулисието в българския преход.