Стефан Цанев: Парламентът да въведе закона на Левски – който открадне, се наказва със смърт

Вярвам на Моисей и Стамболов, вярвам, че само родените в свобода могат да мислят

Понеже не могат да упражняват терор, управляващите политици у нас през вторият мандат се съсредоточват към кражби и лично облагодетелстване. Това констатира по Нова ТВ поетът бунтар Стефан Цанев.

Той бе категоричен, че сме били измамени през 1989 г., че комунистическият режим е паднал. А реално те продължават през цялото време да ни управляват чрез номенклатурата, техните деца и внуци. 

В 8 правителства след 10-ти ноември 1989 г. са ни управлявали БСП. Андрей Луканов е бил много умен, заложил е всичко така, че партията му да остана на власт винаги. Освен това във всички партийни централи той вкара свои хора и така ги ликвидира. Ето дори и в президентството, комунистите сега предлагат разделението. Викат: „Плевнелиев „Долу”, а Маргарита Попова – президент”, коментира Цанев.

Той посочи, че през онези 45 г. на комунизъм народът беше осигурен, но срещу неудобството, че не трябва да мисли и да говори свободно. Той свикна да не мисли, инак псуваше вкъщи, това беше възпитание в лицемерие. Сега вече е отвикнал да мисли. 

Вярвам и на Стамболов и на Моисей, че само родените в свобода могат да мислят. Затова вярвам на тези млади студенти, които днес се бунтуват. Призивът ми към тях е да бъдат свръх честни и устойчиви и да не допуснат и най-малка грешка,  защото ще опорочат всичко, предупреди поетът.

Аз не вярвам, че мнозинството винаги е право, прозрях, че историята се прави от личности, без тях нищо не става, а народите само викат „Ура”. Ето на тези протести, които заглъхват, бедата им е, че няма личности. Проблемът сега е, че народът се бои да има лидер и да му вярва, след Костов, Царя и Бойко. Големият проблем е, че не забраниха БКП, тя има желязна структура и сега се наместиха и правят каквото си искат. Не мога да си обясня – в името на тази идеология избиха хиляди, защо през 1898 г. никой от тях не се вдигна с оръжие, нито се самоуби за да защити ценностите на комунизма. Като толкова славим Левски, а защо в парламента не въведат неговия основен закон: Който открадне се наказва съм смърт. Ние сега живеем в страна на глухи хора, никой не чува другия, анализира проблемите на днешния българин големият поет.