​Една българка в обкръжението на шефа на КГБ Крючков

Кой убеди лидера на БСП Александър Лилов да не заема категорична позиция в полза на Горбачов?

Българска или руската кандидатура е Ирина Бокава за поста генерален секретар на ООН? Това е големият въпрос, на който българското общество трябва да си даде категоричен отговор. Първанов и АБВ обявиха война на правителството, ако се провали кандидатурата на Бокова, а до тях на фронтовата линия се нареди цялото задкулисие – библиотекари, олигарси, царисти, десари и стари комунисти. Faktor.bg публикува поредица за Ирина Бокова (виж тук Първа, Втора, Трета, Четвърта, Пета и Шеста част, б.р.), осъществена с помощта на колеги от САЩ и Франция.

СЕДМА ЧАСТ

След ареста на Пеню Костадинов и отзоваването на най-близката му сътрудничка Ирина Бокова от Ню Йорк, ръководеното от Москва българско рзузнаване се съвзема трудно. Ударът на ФБР е твърде тежък и прегрупирането протича бавно. Разузнаването е загубило двамата най-важни свои сътрудици в САЩ.

Изминали са по-малко от десет години след новите указания на съветските ръководители за насочвне на главните усилия на Първо главно управление на държавна сигурност и научно-техническото разузнаване за пробив в американската военнa индустрия. В едно свое изложение пред Колегиума на МВР вътрешният министър Димитър Стоянов излага подхода на КГБ, споделен пред него от ръководителя на КГБ Юрий Андропов:

"По линия на НТР работата се провежда както в самите САЩ, така и в трети страни. В това отношение се използват възможностите на различни фирми."

Известният български писател и журналист Христо Христов пише по този повод: " Подробни указания не са давани само от Андропов. През юни 1975 г. в София пристига шефът на ПГУ-КГБ ген. Владимир Крючков. Пред българското разузнаване той посочва необходимостта от активизиране на НТР. Изводите, които ПГУ прави, са следните: "Като най-важна, главна задача се определя разширяването на агентурните възможности с цел получаване на информация, материали и образци, които имат важно значение за отбраната и по-специално за най-новите научно-технически постижения на САЩ и техните съюзници от НАТО в областта на ракетостроенето, лазерното, бактериологичното, химическото, биологичното и термоядрено оръжие, космическата и електронно-изчислителната техника, самолетостроенето, използването на атомната енергия за мирни цели.

В разговорите, които водихме, съветските другари подчертаха многократно важността на този проблем. Да не се допусне противникът да ни изпревари в производството на тези качествено нови видове оръжия, с които ще наруши равновесието във въоръжението. Тук трябва да се подчертае, че в това отношение

работата ни е незадоволителна

Миналата година само 6 процента от информацията на НТР е от военен характер". Българското разузнаване заключава:

"Агентурният апарат по брой и качество не задоволява. Малко са агентите с добри разузнавателни възможности в обектите за проникване. "

Именно тези указания на Кручков следва Държавна сигурност при прекфалифицирането на Пеню Костадинов. А в Москва в същата област подготвят Ириана Бокова. Почти през цялата последна година от следването си в МГИМО младата българка изучава военно-промишлените отношения в САЩ. Близкото приятелство на баща й Георги Боков с един от най-близките сътрудници на Крючков, Володя Овчинников, помагат на Ирина да получи привилигировано отношение от съветските служби. Ирина е честа гостенка в дома на Овчинников в Москва, Години по-късно обаче, когато 

Крютчков е сред заговорниците

за свалянето на Горбачов, известен като Августовския пуч и е вкаран в затвора през 1991 година, кариерата на Ирина Бокова в преустройващата се България виси на косъм. В онзи драматичен момент, когато не е ясно кой ще надделее в съветската столица, именно Ирина Бокова успява да убеди тогавашния лидер на БСП Александър Лилов да не заема категорична позиция в полза на Горбачов.

Владимир Крячков е член на Държавния комитет по извънредните обстоятелства, който се опитва да осъществи държавен преврат чрез пуча от 19 - 21 август 1991 г. От 5 до 17 август провежда срещи и съвещания на членовете на Комитета. През нощта на 17 срещу 18 август членовете на Комитета подписват документ за отстраняване от властта на Михаил Горбачов - президент на СССР, и въвеждане на извънредно положение в страната.

Поради тази причина е свален от длъжност. Арестуван е по обвинение в държавна измяна на 22 август 1991 година.

След идването на Путин на власт Крючков е реабилитиран.

Снимки в галерия:

1. Шефът на КГБ ген. Владимир Крючков

2. Ген. Димитър Стоянов, министър на МВР, железният юмрук на режима на Живков

3. Американската преса отразява обширно шпионската афера с българина

Следва Осма част