"Патриотичните игри" на Путин

По какво изобщо Русия може да се мери със Запада

Русия ще засили стратегическите позиции на военноморския си флот в Черно море и Атлантическия океан. Това пише в най-новата военноморска доктрина на страната. Дрънкането на оръжие откъм Москва не от вчера предизвиква най-разнообразни реакции в европейските медии. С кратки откъси ще Ви представим две от тях: сатирична от Йозеф Йофе в германския „Ди Цайт” и тревожна от Адам Кжемински и Мариана Гапоненко в швейцарския „Нойе Цюрхер Цайтунг”.

Световни военни игри

„Новият пророк се казва Владимир Путин и знае кой е правилният път. Той редовно заклеймява декадентността на Запада и неговата „дълбока морална криза”. 

Според Путин, евроатлантическите страни презирали „своите корени, особено християнските ценности”. В тези страни политическата коректност била достигнала до точката, в която се узаконяват партии, „защитаващи педофилията”. 

А политиката поставяла знак за равенство между семейството и еднополовия брак, между „вярата в Бога и в Сатаната”. 

На унесения в приспивен сън Запад Путин противопоставя военизирани издевателства в стила на световните футболни първенства. Списание „Нюзуик” пише, че Москва вече е поканила 34 държави за участие в „Световните военни игри 2015” през август. 

Там няма да се провеждат миролюбиви дисциплини като троен скок или десетобой, не – там ще се състезават танкове и изтребители. В дисциплината „безшумно убиване” положително ще участват и малките „зелени човечета”, които вече обраха медалите по време украинския поход. По подобие на Световното футболно първенство, и тези военни игри ще се проведат на няколко различни терена в Русия.

Световни икономически игри

Западът трябва да поеме хвърлената ръкавица и да даде отпор – с подходящата доза жлъч – на обвиненията в декадентност. Ответната офанзива трябва да бъде асиметрична. Ние можем, например, да организираме „Световни икономически игри” и да поканим Русия за участие. 

В дисциплината „капиталови пазари” срещу астматичната рубла на терена излизат еврото, доларът и йената. В „експортното маратонско бягане” ”Лада” диша праха на „Тойота” и „Фолксваген”. На дигиталния тепих излизат Apple и SAP срещу… да бе, срещу кого ли? 

В научния десетобой: Станфорд, Оксфорд и Кеймбридж срещу Москва и Санкт Петербург – последните два университета са класирани на 84-то и 301-во място в класацията на Шанхайския университет. А в „дългото бягане по продължителност на живота” японците бият руснаците с цели 15 години” – пише Йозеф Йофе.

В агресивна поза и със стиснати юмруци

„Днешна Русия не търси помирение. Руските официални лица са застанали в агресивна поза със стиснати юмруци и докато на съветското войнишко гробище цветя поднесоха както руският, така и германският външен министър, на германското руският посланик не се яви. 

Украинската поетеса Мария Гапоненко пише: „Просто така им е най-изгодно: да могат да се кичат със символите на една вече несъществуваща държава. Нещо повече: управляващите елити карат хората да изпитват фантомна болка в несъществуващ крайник и по този начин се опитват да възродят някогашното „величие”. Съчувствие, състрадание, емпатия – такива работи не съществуват.

Червената гора от съветски знамена бучи и поглъща най-ценното: жизнената връзка с историята. С истинската история, а не с изпразнената от съдържание обвивка, която се показва на хората.”