​Обладана от Херостратов комплекс, бивш дипломат охули подло България

Послепис: Argumentum ad absurdum

Георги Боздуганов

Напълно споделям възмущението на Даниела Горчева от поредното графоманско творение на една госпожа, която се подвизава непрестанно в различни печатни и интернет издания с единствената цел да охулва България и нейното отношение към евреите през Втората световна война. Умишлено не споменавам нейното име, защото считам, че имената на обладаните от херостратов комплекс, които рушат цивилизационните постижения на човечеството, не го заслужават. Този път тя се опитва да игнорира истината и значимостта на фактите, използвайки методологично произведението на един известен американски учен.


 Томас Кун е физик, написал забележителен философски труд “Структура на научните революции”, в който разглежда историята и философията на науката. Изследва развитието на познанието, еволюционното натрупване, революционния скок, парадигмата, езика и др. Формулира пет критерия, които обуславят научната теория: точност, логическа съвместимост, широк обхват на следствията, възможно най-просто обяснение и плодотворност. Занимавам ви с цитирания от въпросната госпожа американски учен, за да стане ясно, че нито един от изброените критерии не е спазен в нейнoто писание. Тя спекулира с тезата на Кун за нелинейното развитие на историята и по-конкретно, че еволюцията на научното мислене не произтича от директното натрупване на фактите, а от промяната на интелектуалните обстоятелства и възможности. Прави го или защото не е разбрала написаното, или, което е по-верятно, за да мотивира чрез спекулативна измама собственото си нежелание да се позовава на фактите, които формират истината за тези трагични събития. Прави го за да покаже, че тя има някакъв друг

“особен” подход към историческата истина,

“основан” на написаното от посочения автор, и за нея е без значение какви оборващи аргументи могат да бъдат приведени срещу злословните й твърдения.


Очевидно се е зарекла непрестанно да вменява вина на България за унищожените от нацистите в лагерите на смъртта 11 343 гръцки и югославски евреи от Беломорска Тракия и Македония. Очаквам следващия път да цитира Библията, ама както го прави дяволът.


Е, нека въпреки новия “научен подход” на госпожата да погледнем фактите.

Изводите всеки ще си направи сам. И сам ще реши 

каква е истината

1. Югославия и Гърция са завладяни от германската армия, двете държави престават да съществуват, а Германия придобива по правилата на войната властта на суверен върху тях. Включително, с правото си на победител, да се разпорежда със завзетите територии и населението им.


2. Части от Македония и Беломорска Тракия са предадени на България временно до края на войната за заемане (окупация). Точно такава е използваната немска дума в подписаната спогодба - “besetzten”. Тези земи не стават част от националната територия на България. За тяхното присъединяване никога не е сключен междудържавен договор. Там се настанява българска войска и администрация, но германските формирования не ги напускат цялостно.


 3. Евреите в тези земи са поданици на несъществуващите Югославия и Гърция. Тези евреи не могат да придобиват друго поданство, защото според волята на Германия и нейната държавна програма, те подлежат на преселване в завоюваните източни територии (в случая - Полша).


4. Българската държава не може да се противопостави по дипломатически път на германския план, защото според сключената спогодба тя не придобива правото да дава поданство на еврейското население във временно предадените й територии. Съотношението на силите между Вермахта и българската армия по това време изключва възможността за успешно военно противопоставяне от българска страна.

5. Обществеността в България, Германия и останалите европейски държави е била държана в пълно неведение за участта на евреите в концлагерите. Въпреки официалната германска пропаганда, че депортираните ще бъдат въдворени на работа във фабрики и селското стопанство, мнозина са подозирали, че те ще бъдат репресирани и тормозени, но едва ли някой си е представял зверското унищожение, което ги е очаквало. Лагерите са под контрола на специални части на СС в режим на строга секретност.

6. Доколко и как отделни представители на българските власти са сътрудничили на германците в депортирането на евреите от окупираните земи продължава да бъде неизяснен въпрос, обект на множество спорове. На разпит в мазетата на съветската НКВД, плененият германски посланик в България Адолф Бекерле заявява: “По указание на Химлер, което получих по телеграфа, съвместно с пълномощника на германското правителство по еврейските работи - Данекер и чрез министъра Габровски успях да изселя от Македония и Тракия евреите (14-15 000 човека), които съгласно моето искане бяха изпратени в Полша”. Бекерле недвусмислено определя себе си като 

отговорното действащо лице

за извършената депортация. Впоследствие съдът във Франкфурт предявява обвинение срещу него и легационния съветник фон Хан за това престъпление без да включва участие на български длъжностни лица. Показателно е, че на откритите няколко снимки в Bundesarchiv е видно как служители на СС събират и депортират еврейското население от тези територии. Очевидно геманските власти са разчитали предимно на собствени сили.

Спасяването на всички 49 000 евреи български поданици се омаловажава или се изопачава чрез изтъкване на второстепенни причини от въпросната госпожа. Българската държава издава транзитни визи на хиляди словашки евреи помагайки им да стигнат до Палестина, но това изобщо не се споменава, въпреки че е ясно записано от папа Йоан XXIII в неговият личен архив.


Нейните обвинения в антисемитизъм срещу изключително достойния български офицер и депутат г-н Дянко Марков отминавам с презрение. Да беше научила поне, че г-н Марков не носи на ревера си легионерска значка, а почетния знак на Съюза на възпитаниците на ВНВУ.

Б.Р. Статията на Георги Боздуганов е предизвикана от публикация на бившият български посланик в Швейцария Леа Коен.

http://e-vestnik.bg/21861/krayat-na-reaktsionnite-...