По поръчка на ПГУ на ДС Димитър Цонев проверявал влогове на Живков в Берн

Журналистът Димитър Цонев, приближен до Сакскобурготски и НДСВ, е проверявал в Швейцария, Берн, какви авоари и спестовни сметки има бившият комунистически диктатор Тодор Живков.

До това неочаквано разкритие се стигна в предаването „Лице в лице”, по Би Ти Ви, в което Цонев е водещ.

Докато разискваха темата за отпадането на Параграф 12 от Закона за досиетата, скриващ отново сътрудниците на ДС, които в момента заемат висши държавни постове, Цонев поиска бившият шеф на комисията по досиетата Методи Андреев да му се извини, защото забърквал неоснователно името му с тайните служби.

Вместо извинение, Цонев получи директна атака от политолога Антон Тодоров, който сякаш, за да опровергае водещият разкри, че през първите години на прехода журналистът, който тогава е работел в „София прес”, е проучвал авоарите на Живков в Швейцария. Димитър Цонев си смени боята на лицето и демонстрирайки изумление обясни, че за първи път чува за такова нещо.

„Имам документи и ще ви ги покажа”, обеща политилогът Тодоров, а Цонев смънка, че ще му е интересно да ги види.

От източници работили за службите Fdktor.bg научи че такива документи наистина съществуват. Става дума за издадена заповед за командировка, подписана в началото на 1990 г. от  шефа на ПГУ. Според нея журналистът Димитър Цонев трябва да замине за Берн на разноски на МВР, за да проверява какви банкови сметки и сейфове притежава сваленият вече диктатор. 

Политици допълниха пред Faktor.bg, че поръчката била дадена лично от покойния Андрей Луканов, който в този период реално управляваше страната. Те са категорични, че странната командировка е консумирана реално, Цонев е представен в качеството си на юрист и посещенията му до Берн са няколко. Няма яснота обаче какъв е бил отчетът за свършената работа и какво е установено. Неясни са и мотивите, защо все още всесилното тогава ПГУ избира точно Димитър Цонев да свърши важната задача.

Внучката на Живков Евгения е категорична, че дядо й е нямал сметки зад граница и това е бил просто един мит, за да се сатанизира името му и след като е бил свален от власт на 10 ноември 1989 г.

Тепърва интерес ще предизвикат разкритията на Антон Тодоров и документите, с които ще защити изнесената информация. Тогава вероятно и Цонев ще си спомни за странното пътуване, а освен това обеща да покаже архивните материали.