Русофили с гадни номера ни обвързват с Кремъл, а грабят с пълни шепи от ЕС

Да се опитат да разберат справедливостта на санкциите и позицията на Запада, и да не се самозалъгват, че ние – Западът, ще отстъпим

Александър Йорданов, Facebook

Санкциите срещу Русия са реалност, която ще бъде такава и през 2017 г. В момента руската политика няма за тях адекватен като сила и въздействие, отговор. Показва безпомощност, затова и новогодишното слово на руския президент Путин бе сиво и безлично. Нямаше в него и помен от смелите и горди пози отпреди две години.

ПРИЗЕМЯВАНЕ

Вярно е, че санкциите и ниските цени на горивата (единствената „стока”, която храни Русия) поставят руската държава в кризисна ситуация, в ситуация на трайна неопределеност. Така я определят и самите руски анализатори. Те са обезверени. Ясно е, че западната политика на санкции ще продължи поради простата и логична причина, че няма как западни политици да изневерят на основни демократични и правови принципи. А такава изневяра би била да приемат анексирането на Крим от Русия. Това в обозримо бъдеще Западът, а следователно и ние – България като част от този Запад, няма да направи. Моят съвет е, както към руснаците, така и към българските русофили: да се опитат да разберат справедливостта на санкциите и позицията на Запада, и да не се самозалъгват, че ние – Западът, ще отстъпим. Русия при Путин се опита да хвърчи в облаците, но в момента е в позиция 

ПРИЗЕМЯВАНЕ

Санкциите доведоха до сериозен срив руската икономика. Тя боледува. Те отслабиха рублата, доходите рязко паднаха, песимизмът е повсеместен. Да се очаква завръщане на чуждестранните инвеститори в Русия в размер, който бе преди Русия да предприеме агресията срещу Украйна, е прекалено оптимистично, т.е. нереалистично. Отдавна предаде Богу дух меракът рублата да стане резервна валута. Тя няма шанс дори да стане регионална валута. Експертите казват: поне в следващите 20 години.

КРИЗАТА ОЗНАЧАВА: СМЯНА НА СТИЛА НА ЖИВОТ

Това очаква руснаците през следващите години. Стагнация, свиване на потреблението, ограничаване на консумацията и увеличаване на безработицата. Фирмите не гонят развитие, а се опитват да оцелеят. Кризата ще възроди единствено елементи на гражданското общество. То ще поиска отстраняването на Владимир Путин от власт.

РЕЙТИНГИ И КЛАСАЦИИ

Във всички икономически класации Русия днес е на дъното. Няма нито един позитивен резултат, който да въодушеви феновете на Кремъл. А що се отнася до владеенето на правото, Русия е държавата, която заема 80-то място от 99 позиции. Но затова пък е на върха по корупция и лошо функциониране на съдебната система. По това и България прилича на Русия. По нищо друго. Това, което е лошо в Русия е лошо и у нас. Затова и няма желаещи българи да емигрират в Русия. Обратното: има руснаци, които емигрират в България, защото знаят, че тук все пак е по-добре отколкото в родината им. И причината е очевидна: българските „путинисти” по-рядко стигат до властта отколкото руските „путинисти”. Но е факт, че отново са се запътили към нея.

ГАДНИ НОМЕРА

Има българи, които желаят да правят гадни номера на България като я обвързват с Русия. Парадоксалното е, че това са точно тези, които с пълни шепи гребат от възможностите, които им предостави членството на България в Европейския съюз. Имам предвид т.нар. социалисти или бесепари, които в Европа се представят за европейци, а у нас манипулират с приказки за „братската” Русия. Но дори и тяхната Бокова си купи апартамент в Ню Йорк, а не в Москва. Това е много гаден номер: от Запада да лапаш, а Русия да подкрепяш. Това е все едно да караш народът да плюе в паницата, от която се храни. Нещо повече. Днес Русия продължава да експлоатира България, да рекетира България. Нищо ново. Световно известно е, че стандартът на живот във всяка държава, която е близка – повече или по-малко с Русия, е по-нисък от този на държавите, които не са така близки с Русия. Да сте чули в успелите държави – да не изреждам от Великобритания и Германия до САЩ и Канада, да има русофили? Не сте чули. И няма да чуете. Но дори и да има народите на тези държави, на всички европейски държави, не им позволяват да стигнат до властта. Защото знаят: русофил на власт – лоши дни за държавата. Та такива ми ти новогодишни размисли – като няма какво да правя!