​В Кремъл очакват Румен Радев да саботира решенията на НАТО и ЕС

Проруски силовак в креслото на държавния глава може периодично да работи за интересите на Москва

Георгий Кухайлешвили, Fraza.ua

Медиите и в България, и в Русия, и на Запад вече успяха да кръстят Румен Радев „приятелят на Путин”.

Кандидатът за президент на България подкрепя идеята за сближаване между София и Кремъл. Той нарича „стратегическа грешка” Русия да бъде определяна като противник и подкрепя идеята да бъдат отменени санкциите на ЕС и САЩ.

Като държавен глава Радев ще има възможността да лобира за интересите на Русия в сферата на енергетиката и отбраната в източната част на евроатлантическия регион.

Идването на власт в България на Радев наистина е изгодно за Кремъл. Проруски силовак в креслото на държавния глава може периодично да повдига въпроса за отмяната на санкциите против Русия в рамките на ЕС, да убеждава в целесъобразността на това своите европейски колеги.

Москва има интерес София да прокарва в Европа идеята за либерализация на отношенията с Русия, които са замразени заради Украйна.

В годините на Студената война България беше един от най-близките съюзници на СССР. Кремъл разчита на това, че новият президент ще убеди българските граждани да гласуват за БСП, приемник на Българската компартия, която до последно държеше

да бъде запазен съюзът с Москва

Русия има интерес от това, България като член на НАТО да саботира решенията на алианса за повишаване на отбранителната способност на страните от Източна Европа. Решенията на НАТО се приемат с консенсус. Румен Радев напусна поста командващ българските военновъздушни сили заради несъгласие с инициативата на НАТО за съвместна охрана на границите с ВВС на Полша.

Президентът-силовак може да започне информационна кампания в българското общество против съвместното патрулиране с ВВС на САЩ на въздушното пространство на Черно море. А също така да блокира инициативите за създаването на команден център на НАТО във Варна или Шабла, за разполагането на бронетехника от НАТО на територията на България.

Москва да реанимира проекта за газопровода „Южен поток”, който беше блокиран заради законодателството на ЕС.

Сегашният приоритетен за Русия „Турски поток” ще включва две, вместо четири тръби, поради което мощността ще бъде намалена от 63 до 31,5 млрд. куб. м газ годишно.

Ако Русия построи „Южен поток” той ще заобиколи Украйна.

Румен Радев може да лобира и за бизнес-интересите на Русия в сектора на ядрената енергетика. Руският бизнес има интерес

да бъде завършено строителството на АЕЦ „Белене”, 

спряно през 2012 година от сегашното правителство.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако кандидатите на ГЕРБ загубят на втория тур, той ще подаде оставка и в страната ще има предсрочни избори. Ако Радев спечели президентските избори това ще повиши рейтинга на БСП сред избирателите. Идеологически обработеният електорат на Радев автоматично ще гласува за БСП, която го издигна.

Като се имат предвид резултатите от първия тур, социалистите ще имат шанс да влязат в състава на една бъдеща коалиция. Тогава парламентът няма да може да блокира проруските инициативи на президента.